Wanneer u een woning wilt kopen, moet u ervoor zorgen dat de elektrische installatie conform is, vooral wanneer de woning ouder is dan 43 jaar (1 oktober 1981). Vóór deze datum hoefden elektrische installaties namelijk niet aan een aantal aandachtspunten te voldoen. Om vervelende verrassingen of kosten na de aankoop te voorkomen, lopen we deze aandachtspunten door met de elektriciteitsnormen.
1. Bezit het elektriciteitsdossier van de woning
Bij de verkoop van een huis dat dateert van vóór 1 oktober 1981 is het verplicht om een inspectie van de elektrische installaties te laten uitvoeren.
De verkoper is niet verplicht om het inspectierapport aan de koper te overhandigen zolang de akte niet is ondertekend, maar dan is het te laat om een fout of probleem in de installatie aan te vechten. Wij raden u aan om het rapport te bekijken voordat u iets ondertekent. Makelaars en notarissen stellen het rapport steeds vaker van tevoren beschikbaar.
Zoals aangegeven in het Algemeen Reglement dat de elektrische installaties regelt, moeten het eendraadschema en het situatieschema aanwezig zijn. Zonder deze schema’s weet u niet welk circuit u moet uitschakelen in geval van een probleem.
U kunt het eendraadschema zelf opstellen, of een elektricien inschakelen. Deze schema’s brengen geen materiaalkosten met zich mee, maar het is geen gemakkelijke taak voor een beginner.
2. Isoleer de elektrische installatie correct
Wanneer een elektrische installatie slecht geïsoleerd is, kan een kleine elektrische stroom van de geleider naar de aarde stromen. Dit kan een ernstig defect vormen, wat brandgevaar of een elektrische schok kan veroorzaken.
Om de bron van het probleem te vinden, moet soms uitgebreid onderzoek worden gedaan. U heeft dan een apparaat nodig genaamd “multimeter”, specifiek voor isolatie.
De kosten voor het in overeenstemming brengen kunnen sterk variëren afhankelijk van het type probleem. Als het bijvoorbeeld een gelokaliseerd probleem is met een specifieke verlichting, zullen de kosten beperkt blijven. Maar als er verschillende defecten in de circuits worden gedetecteerd, zullen de interventiekosten veel hoger zijn. U kunt ook een elektricien raadplegen.
3. Installeer een aardlekschakelaar
Een aardlekschakelaar moet altijd aan het begin van de elektrische installatie worden geïnstalleerd. Hiermee kan de installatie worden losgekoppeld in geval van stroomverlies of -lek. Het is een essentieel onderdeel op het gebied van veiligheid. De installatiekosten van een aardlekschakelaar zijn laag. Het is gemakkelijk te installeren en kost ongeveer 100€.
4. Realiseer een aarding
Het doel van de aarding is om foutstromen naar de grond af te voeren. Bij afwezigheid van een effectieve aarding zal de stroom of een deel ervan via de persoon die in contact staat met het defecte apparaat stromen, wat dodelijk kan zijn.
Voor installaties van vóór 1 oktober 1981 maken sommige delen van de installatie deel uit van een uitzondering: ongeaarde stopcontacten mogen blijven zoals ze zijn als hun voeding geen beschermingsgeleider bevat. Ze mogen dan geen aardingspen bevatten.
Deze uitzondering geldt niet voor zogenaamde klasse 1-apparaten: wasmachines, vaatwassers, drogers, magnetrons… deze moeten worden geaard.
Voor elektrische installaties na 1 oktober 1981 moet elk stopcontact echter van een aarding zijn voorzien. Dit geldt ook voor de delen van het systeem van vóór 1 oktober 1981 die worden gebruikt om een klasse 1-apparaat van stroom te voorzien.
Hoe meer stopcontacten er zijn, hoe hoger de kosten. Nieuwe geleiders kunnen worden toegevoegd, maar dit vereist vaak sloopwerk.
5. Plaats de stopcontacten en schakelaars correct in houten wanden
De stopcontacten en schakelaars moeten in houten muren worden geplaatst met behulp van een hiervoor ontworpen apparaat. Als dit niet het geval is, is het apparaat niet veilig
Als dit probleem zich voordoet, moeten de stopcontacten en schakelaars worden gedemonteerd en correct worden gemonteerd. Het is een nauwkeurig werk dat tijd kost. De materiaalkosten zijn te verwaarlozen, maar de offerte zal afhangen van het aantal slecht geïnstalleerde stopcontacten en schakelaars.
Wat te doen als uw elektrische installatie als niet-conform wordt verklaard?
De meeste problemen zijn niet onoverkomelijk, het is vooral belangrijk om te weten waar u staat. Het is sterk aanbevolen om onmiddellijk een inspectierapport aan te vragen. De isolatiefouten zijn de belangrijkste om in de gaten te houden en de gevaarlijkste. En afhankelijk van de aard en locatie van de fout, kan dit ook de meest kostbare fout zijn.
Hoe lang heeft u om de installatie in overeenstemming te brengen?
Een niet-conforme installatie moet binnen 18 maanden na ontdekking in orde worden gebracht. Dit gebeurt op kosten van de koper, tenzij anders vermeld in de verkoopakte. Wacht niet te lang, mensenlevens staan op het spel. Vooral in het geval van isolatiefouten of het ontbreken van een aardlekschakelaar zijn de risico’s op brand en elektrocutie reëel.
Om dit alles te voorkomen, vraagt u het conformiteitscertificaat aan voordat u iets ondertekent.
De verplichtingen van de eigenaar, de beheerder en de huurder zijn:
- het onderhoud van de installatie verzekeren of laten verzekeren,
- de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de voorschriften worden nageleefd,
- de bevoegde autoriteiten onmiddellijk op de hoogte stellen van elk ongeval veroorzaakt door elektrische installaties dat personen betreft,
- regelmatig de goede werking van de aardlekschakelaars controleren,
- het elektriciteitsdossier in bezit hebben,
- contact opnemen met de erkende instelling bij het verstrijken van de geldigheidsdatum van het inspectierapport.
SAMENVATTING VAN DE ELEKTRICITEITSNORMEN
Om ervoor te zorgen dat uw elektrische installatie conform is, zorgt u ervoor dat:
- u het elektriciteitsdossier van de woning bezit,
- de volledige isolatie van de installatie is uitgevoerd,
- een aardlekschakelaar is geïnstalleerd,
- de noodzakelijke aarding van de stopcontacten is gerealiseerd,
- de stopcontacten en schakelaars correct in de houten wanden zijn geplaatst.