Alles wat u moet weten over de septische put

Laatste update woensdag 28 augustus 2024

Alles wat u moet weten over de septische put

Vertrouw uw septische put toe aan een gecertificeerde professional

De septische put is een soort tank die via de leidingen van uw woning al het afvalwater opvangt dat uit uw huis komt. Deze put zorgt voor de zuivering van uw huis. Een septische put is niet verplicht in elke gemeente, dus het is belangrijk om te weten of uw gemeente erom vraagt of niet. In dit artikel leggen we onder andere uit hoe het werkt, wat de voordelen zijn, de verschillende types en de prijs.

Hoe werkt het?

Wanneer het afvalwater in de put komt, scheiden de vaste stoffen zich van de vloeistoffen door bezinking. Ze vormen een soort slib op de bodem van de put.

De lichtere vaste stoffen en vetten blijven aan de oppervlakte, dit wordt schuim genoemd.

De septische put is de ideale plek voor bacteriën, met name anaerobe bacteriën die zich ontwikkelen in afvalwater. Deze bacteriën zorgen voor de afbraak van vaste stoffen die in gas worden omgezet en via de ventilatie worden afgevoerd.

Wanneer het water schoon genoeg is, dat wil zeggen wanneer de bacteriën alle vaste stoffen en resterend organisch materiaal hebben opgelost, kan het zonder risico voor het milieu in de grond worden geloosd.

Voordelen van een septische put

Het installeren van een septische put biedt verschillende voordelen. Het vervangt vooral goed een collectief zuiveringssysteem. Daarom worden ze vaker aangetroffen in landelijke gebieden die relatief ver van waterzuiveringsinstallaties liggen. Het behandelt afvalwater effectief en helpt het grondwater te beschermen. Het is ook een milieuvriendelijk en duurzaam systeem.

De septische put heeft een vrij grote capaciteit, variërend van 1.500 tot 3.000 liter per huishouden.

Welk materiaal voor een septische put?

Er zijn putten van PVC of beton. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk dat u uw put kiest op basis van uw behoeften.

De betonnen put wordt vooral gebruikt voor woningen die een groter volume nodig hebben. Beton is beter bestand tegen druk en zal beter bestand zijn tegen mogelijke grondbewegingen.

De PVC-put is meer geschikt voor kleinere huishoudens van 3 tot 4 personen. De installatie is eenvoudiger, het is ook beter bestand tegen corrosie en heeft een betere waterdichtheid.

Aarzel niet om de professionals van TrustUp.be te raadplegen om de put te kiezen die het beste bij uw behoeften past.

De verschillende soorten putten

De put met infiltratie

Infiltratie maakt het mogelijk om afvalwater veilig in de grond af te voeren.

De infiltratie bestaat uit geperforeerde infiltratiebuizen die in greppels worden geplaatst en bedekt zijn met grind. Deze buizen ontvangen het gezuiverde water uit de septische put en zorgen ervoor dat het behandelde water in de grond terechtkomt.

De put met zandfilter

Net als bij het natuurlijke infiltratiesysteem worden buizen in greppels geplaatst, maar dit keer bedekt met zand. Deze buizen behandelen het water door de micro-organismen die zich op de zandkorrels bevinden. Zodra het water is behandeld, wordt het ook in de grond afgevoerd.

De compacte filterput

Nadat het afvalwater voorbehandeld is in de put, stroomt het in een tank met een filter (kokos, zeoliet of steenwol), die de resterende bacteriën filtert.

Onderhoud en lediging

Een septische put moet regelmatig worden onderhouden om niet alleen stank, maar ook mogelijke lekken te voorkomen. Dit onderhoud is ook belangrijk om de levensduur van uw put te verlengen en om problemen met de leidingen te voorkomen.

Chemische producten zijn verboden in een septische put, daarom wordt ook geadviseerd om milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare producten zoals wasmiddel, zeep en reinigingsmiddelen te gebruiken.

Het ledigen van uw put moet door een professional worden uitgevoerd, elke 2 tot 4 jaar, of zodra het slib 50% van de capaciteit van de put bereikt.

Dit ledigen gebeurt in verschillende stappen:

  • Het openen van de inspectiekamer, wat door een professional moet worden gedaan.
  • Het gebruik van een hogedrukwagen, waarmee de professional de hele inhoud van de put opzuigt.
  • Het schoonmaken van de put met helder water.

Als u uw zuiveringssysteem niet goed onderhoudt, kunnen er extra kosten bijkomen. Het is dus sterk aan te raden om uw septische put door een professional te laten onderhouden.

Wat kost een septische put?

Verschillende factoren beïnvloeden de kosten van de installatie van een septische put, waaronder het type put, het materiaal, de capaciteit, maar ook de grond waarin deze moet worden geïnstalleerd.

Soorten septische puttenIndicatieve prijsklassen
Septische put van 3000 L1.100 tot 3.500 euro
Septische put van beton1.800 tot 6.500 euro
Septische put van PVC400 tot 4.500 euro

Voor het ledigen van uw put hangt de prijs ook af van verschillende factoren zoals de capaciteit van de put, de toegankelijkheid van het terrein, maar ook de tarieven van de door u gekozen professional. Aarzel dus niet om een offerte aan te vragen bij de professionals van TrustUp.be.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte voor een septische put te ontvangen.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte te ontvangen.

Vind een betrouwbare en lokale professional via het eerste platform van België.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand uw dosis inspirerende inhoud

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
X/Twitter

Over hetzelfde thema

Prijs van een dressing

Mogelijkheden en prijs van een dressing?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Bad of douche : hoe kiezen ?

Bad of douche: hoe kiezen?

Vertrouw uw septische put toe aan een gecertificeerde professional