Domotica geeft je meer controle over woonkwaliteit. Via een domotica systeem kan je verschillende elektrische apparaten in je woning makkelijk vanop afstand bedienen of automatiseren. Domotica is een systeem dat alle elektrische toestellen in je woning beheert. Domotica systemen zal alle informatie van toestellen aan elkaar koppelen en geeft instructies die de systemen moet uitvoeren. Het kan aangesloten worden aan het bestaande elektriciteitsnetwerk of werken via radiogolven. Je bestaande toestellen kunnen over het algemeen geïntegreerd worden in het systeem: het is dus niet nodig om nieuwe toestellen aan te schaffen.
Met domotica kan je al deze toestellen snel en makkelijk vanop afstand bedienen, via je smartphone of tablet bijvoorbeeld. Het doel is het verhogen van comfort, veiligheid, communicatie, energieverbruik en flexibiliteit. Met deze huisautomatisering zal jouw woning de diamant van te straat worden.
Hoe een domoticasystemen je comfort kan verhogen: enkele mogelijkheden van domotica toepassingen
Er zijn veel verschillende apparaten die geïntegreerd kunnen worden in een domotica systeem. Enkele veel voorkomende toepassingen zijn:
Verlichting integratie
Het is mogelijk lichten op bepaalde momenten automatisch te laten aan- of uitgaan, lichten vanop afstand uit te doen wanneer je dit vergeten bent, een licht feller zetten of net dempen, …
Laten je kinderen vaak het licht aan staan? Wens je te besparen met het licht dat je verbruikt. Dan zijn slimme lampen ideaal, met domotica in huis kan je van een afstand je lampen naar jouw wensen?
Verwarming en koeling
Veel mensen hebben regelmaat in hun dagelijkse leven. Ze staan op hetzelfde uur op, komen rond hetzelfde uur thuis van hun werk, etc. Het is ideaal als je woning hierop afgestemd is. Met automatische verwarming zorg je ervoor dat je thermostaat perfect aansluit op jouw dagelijkse activiteiten. Zo kom je steeds thuis in een aangename temperatuur en staat de verwarming niet nodeloos te branden. Dit alles zonder dat jij er nog over hoeft na te denken. Natuurlijk kan je het ook op ieder gewenst moment anders instellen. Kom je eerder of later thuis? Geen enkel probleem. Vanop afstand kan je makkelijk instellen dat je verwarming wat eerder of later moet aanspringen. Naast verwarming kan je ook koeling perfect instellen.
Wil je niet thuiskomen in een koud huis? Dan kan je makkelijk de verwarming inschakelen voordat je naar huis vertrekt of dit op voorhand instellen. Naast verwarming kan je ook airco en ventilatie automatiseren, de temperatuur afzonderlijk regelen voor elke ruimte, …
Ramen, deuren en poorten
Met domotica kan je ramen en deuren makkelijk vanop afstand openen of sluiten. Dit is handig als je vergeten bent een raam of deur te sluiten: je hoeft niet helemaal terug naar huis te gaan.
Veiligheid
Er zijn heel wat mogelijke toepassingen op vlak van veiligheid, zo kan je bv de aangesloten apparaten makkelijk beheren. Mocht je beveiligingscamera’s, sensoren of alarmsystemen hebben is het volledig mogelijk om afstand bekijken te bedienen.
Zonwering
Je kan gordijnen, rolluiken en zonwering beheren of instellen wanneer ze automatisch open- of toe gaan. Dit is handig om inbrekers tegen te houden, je privacy te vergroten en de zon buiten te houden.
Daarnaast kan je nog veel andere toestellen integreren in een domotica systeem: de TV, printer, het bad, audiosystemen, etc. Dit zijn slechts een klein aantal voorbeelden in de wondere wereld van domotica. Er is nog veel meer mogelijk dan wat hierboven beschreven staat. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met een elektricien die gespecialiseerd is in domotica.
Domotica verhoogd je comfort
Dankzij domotica is het besturen van allerlei apparaten een pak makkelijker. Je kan ze bedienen vanop afstand, bijvoorbeeld wanneer je niet thuis bent of je liever niet over en weer loopt.
Energiebesparing
Een tweede voordeel is dat je makkelijk je energieverbruik kan controleren. Door bijvoorbeeld de verwarming uitzetten wanneer er niemand thuis is zorgt domotica ervoor dat je deze kost kan vermijden met je meterkast. Verder kan je met deze technologie je energieverbruik monitoren en optimaliseren. Je hebt een mooi overzicht van energie die je verbruikt en kan op basis hiervan veranderingen doorvoeren.
Je kan ook hiermee heel wat energie besparen door je nieuwbouw huis of bestaande woning te laten automatiseren. Met een centraal systeem is het mogelijk om de gewenste temperatuur per kamer of zone afzonderlijk in te stellen, dit noemt men zoneverwarming. Ben je nog niet thuis maar wil je een ruimte al laten opwarmen zodat je geen kou hoeft te hebben? Dat kan perfect met je smartphone of tablet!
De installatie van je domotica is eenvoudig
Domotica installatie kan vrij snel gebeuren. Het is ondertussen ook al sterk geëvolueerd, waardoor er meestal geen of weinig breekwerk nodig is. Vroeger moest een installateur hier grote breekwerken voor doen, maar de markt is al zou geëvalueerd dat de bekabeling veel gemakkelijk kan gebeuren.
Handig voor minder mobiele mensen
Een domotica systeem biedt ook grote voordelen aan ouderen of mensen die minder mobiel zijn. Je kan alles makkelijk vanop afstand instellen. Hierdoor kan je makkelijker met minder hulp in je eigen huis blijven wonen. Ook kan er bijvoorbeeld een paniekknop in het systeem geïntegreerd worden of kunnen hulpdiensten automatisch een melding krijgen als er een bepaalde tijd geen beweging is waargenomen door bewegingscensoren.
Verschillende domotica systemen
Centraal of decentraal systeem
Centraal systeem
Dit systeem werkt op basis van een centrale intelligente controller. Dit bezit alle systeeminformatie. In een slim huis wordt alles voor jouw ingesteld op het centrale toestel. Hierdoor kan je makkelijk schakelen om verschillende apparaten te kunnen uitschakelen.
Decentraal systeem
Bij een decentraal systeem heeft elk apparaat in het systeem een eigen programmatie. Het voordeel van een decentraal systeem is dat wanneer er één onderdeel niet werkt, de andere onderdelen gewoon blijven verder werken. Het nadeel is dat dit systeem duurder is.
Bekabeld of draadloos systeem
Bekabeld systeem
Bij een bedrade systemen wordt de domotica aangesloten op de elektrische installatie van je woning. Een bekabeld systeem is ideaal als je sowieso al van plan bent om te bouwen of verbouwen. Dit type systeem is centraal gestuurd. Bedrade systemen zijn energiezuiniger, de verbinding is snel en stabiel en het is betrouwbaarder dan een draadloos systeem. Nadelen zijn dan weer de prijs en de werken die bij de plaatsing komen kijken.
Draadloos systeem
Een draadloos systeem werkt op basis van radiogolven. Dit is aangeraden bij bestaande woningen omdat draadloze systemen makkelijk te integreren zijn een bestaande woning. het werkt op batterijen, de plaatsing is goedkoper dan een bekabeld systeem en er zijn geen verbouwingswerken nodig. Bij een draadloze domotica vinden echter wel iets vaker storingen plaats en het verbruikt meer energie.
Gesloten of open systeem
Open systeem
Bij een open systeem is er sprake van universele codering. Hierbij kan je verschillende modules of componenten van andere merken gebruikt worden als je het systeem later wil uitbreiden met extra toepassingen.
Gesloten systeem
Bij een gesloten systeem is de hele installatie van één merk. Andere toestellen of componenten van andere merken kunnen niet worden aangesloten.
Kostprijs van je toekomstige domotica
Domotica is relatief nieuw en de prijs is bijgevolg nog hoog. De prijs is afhankelijk van de opties waarvoor je kiest: de complexiteit van de technologie, het programmeerwerk en de extra materiaalkosten voor bijvoorbeeld de bekabeling en de stuurmodules, is domotica duurder dan een standaard elektrische installatie.
In de tabel hieronder zie je de gemiddelde prijzen van een aantal soorten installaties:
Soort installatieGemiddelde prijsStandaard installatie: bijvoorbeeld verlichting en rolluiken€ 3000-4500Totale installatie: standaard installatie + audio, media en alarmsysteem€ 8000-9500Nieuwbouw: domotica perfect weggewerkt en geïntegreerd in een nieuwe woningOngeveer 3-5% van de totaalprijs van de woning
Wil je nog weer te weten komen over domotica of ben je benieuwd wat de precieze kosten zouden zijn wanneer je een domotica systeem laat installeren in jouw woning? Neem dan contact op met een vakman.
Domotica-systemen variëren sterk in prijs
De prijs van de installatie van een domotica-systeem varieert sterk afhankelijk van het soort systeem dat je kiest en het aantal toepassingen. Een standaard bekabeld domotica systeem zal je minstens 3800 euro betalen, voor de installatiekosten zal je ongeveer zo’n 35-40 euro per uur betalen. Deze prijs is een richtprijs en kan zoals gezegd sterk variëren. Voor een beter prijsschatting kan je een offerte aanvragen bij een elektricien.
Domoticasystemen laten zich makkelijk aanpassen aan wijzigende omstandigheden. Zo is het niet nodig om meteen van in het begin een volledig domoticasysteem te installeren. Het is ook mogelijk om later extra domotica toepassingen te integreren.
Bij een bedraad domoticasysteem is het wel aangeraden om op voorhand goed na te denken over wat je precies wil, zowel nu als op termijn. Denk je bijvoorbeeld dat je op een later moment ook de rolluiken, garagepoort, … automatisch zal willen aansturen? Dan kan je dit met je installateur bekijken hoe je het domotica systeem (nieuwbouw woning of renovatie) kan opstellen zodat je instaat bent om de nieuwe functies in de nabije toekomst makkelijk kan aansluiten.
Heb je nog vragen? Contacteer dan gerust een vakman. Zij helpen je graag verder: