Het gebruik van natuurlijke isolatie

Laatste update woensdag 21 augustus 2024

Het gebruik van natuurlijke isolatie

Vertrouw uw isolatie toe aan een gecertificeerde professional

Het is alom bekend dat je voor een energiezuinige woning goede isolatie nodig hebt. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van natuurlijke materialen om een woning mee te isoleren. Door voor natuurlijke isolatiematerialen te kiezen maak je een ecologisch bewuste keuze die ook op financieel vlak een snelle terugverdientijd heeft. In dit artikel bekijken we de verschillende opties voor het gebruik van natuurlijke isolatie.

Kurk

Kurk wordt vaak in zijn korrelvorm gebruikt om bijvoorbeeld spouwmuren te vullen en te isoleren. Er kunnen ook isolatieplaten van kurk worden gemaakt. Deze worden dan voornamelijk gebruikt om vloeren of daken mee te isoleren.

Het is een van de duurdere materialen om aan te schaffen, maar brengt ook tal van voordelen met zich mee. Het is een volledig natuurlijk product dat een zeer sterke isolerende waarde heeft. De isolerende waarde neemt ook niet af met de jaren. Een ander voordeel van het gebruiken van kurk is dat het zeer bestand is tegen vocht. Kurk is ook een volledig recycleerbaar product, waarvan zelfs de productie duurzaam is. Kurk is dus een van de meest milieuvriendelijke alternatieven waar je voor kan kiezen.

Per vierkante meter betaal je voor kurkisolatie gemiddeld 30 euro.

Stro

Van de verschillende natuurlijke isolatiematerialen is stro de goedkoopste om mee te werken. Per vierkante meter kan je rekenen op een gemiddelde kost van 10 euro. Het is een restmateriaal, wat betekent dat er geen extra energie gebruikt moet worden om het te produceren. Het wordt vooral gebruikt binnen de duurzame bouw of in de houtskeletbouw. De stro wordt in bundels gebonden en wordt meestal gebruikt als muurisolatie. Ook stro heeft vrij goede vochtregulerende eigenschappen.

Schapenwol

Schapenwol wordt vooral gebruikt als muur- of als dakisolatie, maar kan ook gebruikt worden voor vloeren of gevels. Het is een materiaal dat veel voordelen met zich meebrengt. Naast dat het zorgt voor een sterkte thermische isolatie, zorgt het ook voor een goede akoestische isolatie. Ook schapenwol heeft van nature vochtregulerende eigenschappen. Enkele extra voordelen die schapenwol met zich meebrengt zijn de brandwerende eigenschappen en dat het materiaal schadelijke geuren en gassen kan neutraliseren. Daarnaast is schapenwol een materiaal dat niet snel in een tekort gaat zijn doordat schapen natuurlijk wol blijven groeien. Dat maakt het tot een zeer milieuvriendelijk alternatief. Het is wel een materiaal met een redelijk hoge aanschafprijs. Voor een vierkante meter betaal je gemiddeld 20 euro.

Cellulose

Cellulose is een materiaal gemaakt van papiervlokken gemengd met hars en boorzout. Het boorzout zorgt ervoor dat het materiaal brandwerend en schimmelwerend wordt. Cellulose vind je voornamelijk terug in een vlokkenvorm, maar is ook te verkrijgen in plaatvorm. De cellulosevlokken kunnen worden ingeblazen in spouwmuren of in vloeren of daken. Wel is het belangrijk om te weten dat cellulose niet geschikt is als isolatiemateriaal in vochtige ruimtes.

Voor cellulosevezels betaal je per vierkante meter gemiddeld 13 euro. Dat maakt het tot een van de meer budgetvriendelijke natuurlijke alternatieven.

Houtvezel

Houtvezel wordt gemaakt uit resthout gemengd met water en harsen. Dit wordt dan geperst tot platen of dekens. Houtvezel wordt voornamelijk gebruikt om hellende daken, wanden of vloeren te isoleren. Naast zijn thermisch isolerende eigenschappen, heeft houtvezel ook een geluidsdempende functie. Houtvezels kosten net zoals schapenwol per vierkante meter ongeveer 20 euro.

Hennep

Hennep komt van de hennepplant. De vezels en harde stukken schil van deze plant worden omgevormd tot isolatieplaten of dekens. Hennep heeft zowel sterk thermisch isolerende eigenschappen als akoestisch isolerende eigenschappen. Het is bestand tegen schimmels en tegen insecten. Ook bevat hennep luchtzuiverende eigenschappen. Het kan gebruikt worden als een vrij universeel isolatiemateriaal dat zowel geschikt is voor daken als voor scheidingswanden als voor gevelisolatie. Hennep is daarnaast wel een materiaal dat iets kwetsbaarder is voor vocht.

Voor isolatie uit hennep betaal je ongeveer 13 euro per vierkante meter.

Vlaswol

Vlaswol bestaat uit vlasvezels. Deze worden samengebonden en er worden brandvertragende en schimmelwerende stoffen aan toegevoegd. Het is een zeer milieuvriendelijk materiaal omdat elk onderdeel van het vlas gebruikt kan worden. Dat zorgt voor een milieuvriendelijke productie, daarnaast is vlaswol ook een recycleerbaar materiaal. Het wordt voornamelijk gebruikt voor hellende daken, binnenmuren en vloeren.  Ook spouwmuren kan je isoleren met vlaswol. Voor een vierkante meter van dit isolatiemateriaal betaal je gemiddeld 14 euro.

Een vakman nodig?

Wil je graag je woning verder isoleren met natuurlijke materialen? De vakmannen van TrustUp kunnen je verder adviseren over de beste keuzes voor jouw woning. Vraag meer advies of een vrijblijvende offerte aan enkele vakmannen.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte voor natuurlijke isolatie te ontvangen.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte te ontvangen.

Vind een betrouwbare en lokale professional via het eerste platform van België.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand uw dosis inspirerende inhoud

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
X/Twitter

Over hetzelfde thema

Prijs van een dressing

Mogelijkheden en prijs van een dressing?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Bad of douche : hoe kiezen ?

Bad of douche: hoe kiezen?

Vertrouw uw isolatie toe aan een gecertificeerde professional