Luchtdichtheid speelt een steeds belangrijkere rol voor een energiezuinige woning. Het helpt namelijk om het aantal luchtlekken tot een minimum te beperken.
Luchtlekken veroorzaken warmteverlies, verstoren de werking van de gecontroleerde ventilatie van het huis, kunnen schade aan het gebouw veroorzaken door interne condensatie en, ten slotte, geluidsproblemen.
De elementen die in overweging moeten worden genomen voor een goede luchtdichtheid
Drie elementen van de gebouwschil moeten in overweging worden genomen: de vloer, het dak en de muren.
Met name het dak en de muren verdienen speciale aandacht! Wat de muren betreft, spelen de metselwerk en de afwerkingen van de binnenmuren een grote rol. Voor het metselwerk van de buitenmuren zijn vooral de voegen van belang.
De rol van de binnenmuur
Het tweede aandachtspunt bevindt zich bij de ramen, deuren, roosters, enzovoort, die zijn aangesloten op het metselwerk. Deze elementen brengen een onderbreking aan in de muren en kunnen luchtlekken veroorzaken.
De afwerking van de binnenmuur speelt een nog belangrijkere rol. Het stucwerk zorgt voor een goede luchtdichtheid, maar ook hier moet worden gelet op de aansluiting tussen het stucwerk en de ramen/deuren. Om spleten op deze plaatsen te vermijden, moet de aansluiting tussen de muur en het element worden afgedicht met tape of kit. Het zit hem in de details!
Als de sleuven voor het plaatsen van een stopcontact te diep zijn in de muur, tot het punt dat ze het holle gedeelte doorboren, loopt u ook het risico van luchtlekken.
De aansluiting tussen de binnenmuur en de vloer is ook een bron van lekken, aangezien het stucwerk net boven de dampremmende laag eindigt. Zorg er dus voor dat het stukje muur achter de plint ook luchtdicht is, bijvoorbeeld door het te cementeren.
Wat met de holtes in de muren?
Om convectiestromen achter de isolatie te vermijden, moeten de aansluitingen van het materiaal dat in de holte is geplaatst perfect zijn. Het materiaal moet een flexibele isolator zijn, zoals minerale wol, die gemakkelijker aan te sluiten is en minder risico op lekkages heeft dan harde panelen. Om problemen met harde panelen te voorkomen, moet u afdichten met tape.
Een perfecte aansluiting voor maximale luchtdichtheid
Bij het dak vormt een correct geplaatste damprem een goede luchtbarrière en is deze zelfs essentieel.
Terwijl het sarking-dak (waarbij de isolatie bovenop de dakconstructie wordt geplaatst) een continue isolatielaag vormt, kan de dakisolatie ook van binnenuit worden uitgevoerd. In dat geval moet de aansluiting met de isolatieschil tussen de muren en de vloer zorgvuldig worden uitgevoerd.
Een dak met de sarking-techniek is van zichzelf luchtdichter, maar vereist meer precisie tijdens de uitvoering om het risico van lekken bij de aansluitingen tussen muren en overstekken te voorkomen.
Neem bijvoorbeeld de pot en het deksel. Het deksel is op zich goed, maar het moet perfect op de pot passen voor een goede luchtdichtheid.
Hoe meet je de luchtdichtheid van een gebouw?
Na de definitieve oplevering van het pand (na de bouw of het einde van de werkzaamheden) kan de luchtdichtheid worden gemeten. Dit kan bijvoorbeeld met een infiltratietest, die in staat is om openingen en spleten te detecteren die lucht doorlaten. Op deze manier kunnen deze openingen ook worden afgedicht voor een optimaal resultaat. Voor het uitvoeren van dit soort tests moet u professionals inschakelen die over de benodigde apparatuur beschikken.
Samenvattend, hier zijn de aandachtspunten om uw huis luchtdicht te maken:
- De aansluiting tussen het dak en de muren,
- De voegen van de buitenmuren,
- De aansluitingen tussen de muren en de deuren / ramen,
- De aansluitingen tussen de muren en de vloer,
- De holtes in de muren.
Erratum
Het is uiteraard noodzakelijk om het huis goed te ventileren, bijvoorbeeld door een gecontroleerd ventilatiesysteem (VMC) te installeren, om de luchtcirculatie in de woning te beheren.