Plantenmuren zijn enorm populair. Dit komt door de rust die ze in huis brengen. Bovendien heb je een klein ecosysteem in huis: je ziet het veranderen, bloeien en groeien. Het creëren van een plantenmuur is een vak apart: we raden aan om een professional in te schakelen voor deze taak. Toch is het mogelijk voor tuinliefhebbers om het zelf te doen. Dit artikel is voor jou. We bespreken de stappen die je niet mag overslaan bij het maken van een plantenmuur.
Hoe maak je een plantenmuur?
Allereerst moet je op een paar zaken letten: Is er een waterpunt in de buurt? Heb je een afvoerpunt voor water bij de installatie? Hoeveel natuurlijk licht ontvangt de gekozen muur en is de blootstelling aan de zon geschikt?
Het is dus noodzakelijk dat de plek van je installatie een wateraanvoer en -afvoer heeft, en zoveel mogelijk natuurlijk licht ontvangt.
Welk frame kies je voor je plantenmuur?
Het frame dat je kiest, hangt af van de aard van je muur (massief, hol, baksteen, betonblok, gips, etc.). Afhankelijk hiervan kun je werken met metalen omega-profielen die goedkoop maar zwaar zijn, aluminium hoeken die duurder maar lichter zijn, of houten latten die geschikt zijn voor kleine binnenwerkjes.
Welke planten voor een plantenmuur binnenshuis?
Op je plantenmuur, zowel binnen als buiten, moet je je planten 20/25 centimeter uit elkaar plaatsen. Dit betekent dat je gemiddeld 25 planten per vierkante meter nodig hebt. Om binnenshuis lang te overleven, moet de temperatuur tussen de +10°C en +30°C liggen. Als je je plantenmuur op een plek wilt installeren waar weinig licht is, moet je kiezen voor planten uit tropische bossen die gedijen onder bomen. Deze planten ontvangen soms slechts 2% van het zonlicht en zullen zich gemakkelijk aanpassen aan de binnenruimte van je huis.
Anders moet je een lichtbron toevoegen aan je installatie. Hiervoor kun je een damplamp, een fluorescentielamp of een ontladingslamp gebruiken.
Hoe onderhoud je een plantenmuur?
Het besproeien van de plantenmuur binnenshuis
Het is essentieel om je plantenmuur goed te besproeien zodat de planten goed kunnen groeien en je muur het hele jaar door mooi blijft. Hiervoor heb je een automatisch irrigatiesysteem nodig (zoals druppelaars, een druppelslang met geïntegreerde druppelaars of druppelspikes) dat je kunt aanpassen aan het gekozen kweekmedium.
Dit besproeiingssysteem omvat meestal een watertank, een krachtige waterpomp, micro-irrigatiedelen en wordt aangestuurd door een elektronische programmeur. Je kunt een watervernevelaar toevoegen aan de tank voor een mistig effect. Handmatig besproeien wordt afgeraden, behalve als je plantenmuur kleiner is dan 1 vierkante meter.
Dode bladeren opruimen
Om de esthetiek en harmonie van je plantenmuur te behouden en voor het welzijn van je planten, moet je ze goed verzorgen. Het eerste wat je moet doen, is dode bladeren opruimen en uitgebloeide bloemen verwijderen. Het is ook noodzakelijk om de groei en uitbreiding van sommige krachtige planten te controleren door ze te snoeien of te verplaatsen.
De tank schoonmaken en de pH van het water controleren
Het is belangrijk om de tank om de twee à drie maanden te legen om te voorkomen dat de planten gaan rotten. Bereid een nieuwe oplossing voor die bestaat uit meststoffen, pH-corrector en sporenelementen om de oude oplossing te vervangen. Je kunt op elk moment een pH- en meststoftester gebruiken om het waterverbruik van de planten en de kwaliteit van het water te controleren. De aanvaardbare pH-waarde van het water moet tussen 5,5 en 6,5 liggen.
Zoals je hebt kunnen zien, is het creëren van je eigen plantenmuur niet altijd eenvoudig. Het is belangrijk om alle stappen in dit artikel te volgen om te profiteren van alle voordelen van een dergelijke muur in huis. Als je deze delicate taak liever aan een professional overlaat, kun je hier contact opnemen met een van onze professionele tuinmannen via TrustUp.be.