Hoe kan men duurzaam bouwen?

Laatste update donderdag 29 augustus 2024

Duurzaam bouwen

Vertrouw uw duurzame bouw toe aan een gecertificeerde professional

Door duurzaam te bouwen draag je bij aan een beter klimaat. Bovendien zorgt het er voor dat je eigen woonomgeving comfortabeler is en je minder energie verliest, waardoor je energiefactuur lager zal zijn. Allerlei voordelen aan duurzaam bouwen dus! Er zijn verschillende werken en aanpassingen die je kan uitvoeren om je woning duurzamer te maken. Hieronder geven we je allerlei tips en ideeën rondom duurzaam bouwen.

Isoleren

Één van de meest belangrijke factoren die je huis energiezuinig maken, is isolatie. Een goede isolatie zorgt er voor dat warmte minder snel ontsnapt in de winter en hitte buiten blijft in de zomer. Hierdoor zal je minder energie verbruiken om je woning te verwarmen of verkoelen, waardoor je minder CO2 uitstoot en je energierekening lager zal zijn. Er bestaan allerlei materialen en methoden om je woning te isoleren. Denk zeker ook aan je beglazing. Wil je weten wat geschikt is voor jouw woning? Neem dan contact op met een specialist.

Ventileren

Goede isoleren is dan wel ontzettend belangrijk, het zorgt er ook voor dat de luchtkwaliteit in je woning daalt. Zonder isolatie komt er lucht vanbuiten door kieren en spleten naar binnen. Met een goede isolatie gebeurt dit niet en blijft de vuile lucht opgehoopt in je woning. Gelukkig kan je dit makkelijk tegengaan door een ventilatiesysteem te plaatsen. Een ventilatiesysteem voert de vervuilde lucht af en laat verse lucht binnen. Zo krijg je weer een gezond binnenklimaat.

Groene energiebronnen

Veel energiebronnen geraken uitgeput en zijn schadelijk voor het milieu. Er bestaan echter allerlei energiebronnen die het klimaat niet schaden, onuitputtelijk zijn en je op termijn geld besparen. Je kan bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler plaatsen.

De meeste mensen zullen echter niet hun hele energiebehoeften uit duurzame energiebronnen kunnen halen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om fossiele brandstoffen efficiënt te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld een warmtepomp installeren.

Duurzame materialen

Naast duurzame energiebronnen te gebruiken, kan je bij je bouwproject ook voor duurzame materialen kiezen. Veel materialen komen vanuit grondstoffen waarvan de voorraad uitgeput raakt. Duurzame materialen zijn dus een pak beter voor het klimaat. Beperk ook steeds materiaalverlies tijdens je verbouwing. Meer informatie hierover kan je vragen aan je vakman.

Kleine aanpassingen met grote gevolgen

Je kan een hele hoop kleine aanpassingen doen, die op termijn vrij veel energie besparen. Denk hierbij aan tijdklokken op huishoudelijke apparaten die de apparaten automatisch uitschakelen, led lampen, een bewegingssensor voor verlichting en een slimme thermostaat.

Verminder je waterverbruik

Het is een goed idee om je waterverbruik et minderen. Enerzijds kan je dit doen door aanpassingen te maken in je dagelijkse leven, door bijvoorbeeld korter te douchen. Als je sanitair oud is, is het ook slim om dit te moderniseren. Nieuwere systemen, bijvoorbeeld een zuinig toilet, zorgen er voor dat je minder water verbruikt.

Wil je graag duurzaam bouwen, maar wordt je afgeschrikt door de prijs van veel van deze maatregelen? Controleer dan of je recht hebt op premies. De overheid biedt verschillende premies aan om duurzame woningen aan te moedigen.

Verschillende manieren van bouwen

Los van aparte maatregelen, kan je ook op een geheel duurzame manier bouwen. We geven een aantal voorbeelden.

BEN-woning

BEN staat voor Bijna Energieneutraal. Nieuwbouwwoningen zijn verplicht aan de BEN-eisen te voldoen, maar ook als je niet verplicht bent, is het een goed idee deze normen te volgen. Als je al de BEN-eisen volgt, zal je woning automatisch duurzaam worden.

Passiefhuis

Een passiefhuis haalt warmte uit zonlicht, warmteverliezen van elektrische apparaten, lichaamswarmte van mensen en warmterecuperatie bij mechanische luchtverversing. Deze huizen worden niet actief verwarmd, wat veel energie bespaart. Een passiefhuis heeft een zeer goede isolatie en driedubbel glas, het is koudebrugvrij en luchtdicht, er is mechanische ventilatie, de woning is zo gebouwd dat het gericht is op het opnemen van gratis energie en de E-peil is lager dan E30.

Zelfvoorzienende woning

Deze soort woningen zijn op dit moment nog geen optie, maar er wordt naar gestreefd. Een zelfvoorzienende woning is niet gekoppeld aan een energieleverancier. Energie wordt opgewekt op een duurzame manier en opgeslagen voor later, bijvoorbeeld met een thuisbatterij.

Wil je meer informatie over één van de bovenstaande bouwwerken of wil je graag nog meer te weten komen over duurzame manieren van bouwen? Neem dan contact op met een vakman. Zij kunnen je meer vertellen over de opties die je hebt en de prijs.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte voor een duurzame bouw te ontvangen.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte te ontvangen.

Vind een betrouwbare en lokale professional via het eerste platform van België.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand uw dosis inspirerende inhoud

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
X/Twitter

Over hetzelfde thema

Prijs van een dressing

Mogelijkheden en prijs van een dressing?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Bad of douche : hoe kiezen ?

Bad of douche: hoe kiezen?

Vertrouw uw duurzame bouw toe aan een gecertificeerde professional