Ga je bouwen of is je dak toe aan een stevige renovatie? Dan is de keuze van een nieuw dak niet gemakkelijk. Er zijn veel verschillende soorten met elk hun kostenplaatje en voordelen. Doordat de moderne bouwstijl meer in opmars is, winnen platte daken aan populariteit. Hoeveel kost een nieuw plat dak? Het is een eenvoudige en makkelijk te plaatsen daksoort met allerlei voordelen:
- water kan vlot weglopen door de kleine hellingshoek in het dak;
- het is strak en stijlvol, wat ideaal past bij moderne woningen;
- platte daken zijn niet gevoelig voor wind;
- de indeling is vrij te bepalen, daarom kan je kiezen voor een dakterras of groendak;
- het is makkelijk te combineren met zonnepanelen of een zonneboiler.
Maar wat zijn de verschillende soorten? En wat is de prijs van een plat dak?
Soorten platte daken
Afhankelijk van je dakisolatie zijn er drie soorten platte daken. Dit hangt af van de positie van het isolatiemateriaal.
Koud dak
Dit is een verouderde techniek die vandaag de dag nauwelijks wordt toegepast. Bij een koud dak zal de isolatie onder of tussen de balken van de dragende structuur aangebracht worden. Boven het plafond wordt een dampscherm geplaatst. Het grootste nadeel is dat er scheuren en condensatieproblemen kunnen ontstaan omdat de dakconstructie zelf niet goed beschermd wordt en vocht niet kan ontsnappen.
Omgekeerd dak
Als je gaat renoveren is het handig om te kiezen voor een omgekeerd dak omdat je de dakbedekking niet moet weghalen of vervangen. Bij deze vorm wordt het isolatiemateriaal namelijk boven op de dakbedekking geplaatst.Een ballastlaag zorgt ervoor dat de isolatie wordt beschermd tegen uv-straling en temperatuurschommelingen. Deze bestaat vaak uit grind, tegels of keien. Een omgekeerd dak is goedkoop, maar het grote nadeel is dat het minder goed isoleert dan een warm dak.
Warm dak
Bij de plaatsing van een plat dak wordt meestal gebruik maakt van een warm dak. Hierbij wordt de isolatie aan de buitenkant van de dakconstructie geplaatst, in tegenstelling tot het omgekeerd dak waarbij het boven op de dakbedekking wordt geplaatst. In veel gevallen worden er nog dampschermen tussen de isolatie en de houtstructuur geplaatst. Dit beschermt de isolatielaag tegen condensatievocht van de ondergelegen kamers. Zo minimaliseert deze constructievorm het risico op scheuren en vochtproblemen.
Dakbedekking bij een plat dak
Naast de isolatievorm is het ook belangrijk om een soort dakbedekking te kiezen die bij je woning en budget past. Zowel roofing als EPDM worden bij platte daken gebruikt. Tenslotte kan je ook kiezen voor een biodivers groendak.
Roofing/bitumen
Voor platte daken wordt al een lange tijd roofing, ook wel bitumen genoemd, gebruikt. In het begin was de levensduur van dit materiaal niet optimaal, maar door het toevoegen van elastische kunststoffen is deze vorm er enorm op vooruit gegaan. Reken op minimum 25 à 30 jaar. Bovendien is het eenvoudig te repareren en uiterst geschikt voor detailafwerking.
EPDM
EDPM, dakrubber, of ook wel dakleer genoemd, is een rubberen folie die gelijmd wordt op het dak. Het grootste voordeel is de lange levensduur van dit materiaal: het gaat dubbel zo lang mee als roofing. Daarom is de prijs wat duurder. Afhankelijk van de hellingsgraad kan EDPM ook geplaatst worden op een hellend dak. Weet je niet zeker of dit mogelijk is bij jouw woning? Contacteer dan een dakwerker voor advies.
Groendak
Als je wil kiezen voor een groene, milieuvriendelijke oplossing kan je een groendak overwegen. Het zorgt voor een mooie groene omgeving wat ten goede komt van de biodiversiteit. Verder heeft het nog allerlei voordelen: het absorbeert regenwater, vermindert geluid en gaat het langste mee van alle daken. Sommige gemeentes geven ook subsidies voor de aanleg van een groendak.
Wat is de prijs van een plat dak?
Als je dak verouderd is of als je gaat bouwen is een plat dak een goede keuze. Er zijn echter verschillende factoren die de kosten beïnvloeden. Denk aan het soort dakwerken: moet het gewoon geplaatst of volledig gerenoveerd worden? En hoe groot is je dak? Hoe ruimer de oppervlakte, hoe hoger het kostenplaatje natuurlijk. Gemiddeld ligt de prijs tussen 30 en 80 euro per m2. Vergeet niet dat dit oploopt als je nieuwe dakbedekking laat plaatsen. De soort dakbedekking speelt hier een belangrijke rol:
- Roofing/bitumen kost tussen 40 en 60 euro per m2.
- Bij EPDM zal de prijs tussen 60 en 80 euro per m2 liggen.
- Voor een groendak zal je tussen 40 en 200 euro per m2 moeten neertellen.
Wat kies ik best?
Een dak samenstellen is geen makkelijke klus, daarom kan je rekenen op de hulp van een dakwerker. Zij kunnen je adviseren over welke dakconstructie en dakbedekking je nu best kiest. Daarnaast staan ze ook in voor de plaatsing en mogelijk onderhoud bij problemen. Twijfel daarom niet om een offerte aan te vragen aan dakwerkers via TrustUp.be.