Wat is de prijs van een inloopdouche?

Laatste update woensdag 28 augustus 2024

Prijs van een inloopdouche

Vertrouw uw inloopdouche toe aan een gecertificeerde professional

Een inloopdouche zorgt voor een luxueuze uitstraling en is makkelijk in onderhoud. In tegenstelling tot een traditionele douchecabine heb je echter meer kans op waterschade en schimmels, wat tot ernstige problemen kan leiden. Het is dan ook belangrijke om goede keuzes te maken om dit te vermijden. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende mogelijkheden en prijs van inloopdouches.

Wat is een inloopdouche?

Een traditionele douchecabine heeft een opstapje of douchebak, een inloopdouche heeft dit niet. Dit type douche creëert het gevoel van een open ruimte, er is geen temperatuurverschil tussen de douche en de badkamer en vergt weinig onderhoud. Bovendien zijn ze beschikbaar in allerlei maten en heb je verschillende mogelijkheden om de inloopdouche aan je wensen te laten voldoen.

Voor- en nadelen inloopdouche

Voordelen inloopdouche

Op maat gemaakt

Je kan zelf de afmetingen bepalen en het uiterlijk perfect aanpassen aan jouw smaak en interieur.

Onderhoud

Een inloopdouche onderhouden is erg makkelijk. Bij een traditionele douche zijn er veel kleine plekken die moeilijk schoon te maken zijn. Een inloopdouche heeft één grote oppervlakte, wat het onderhoud een pak makkelijker maakt.

Esthetisch

Inloopdouches hebben een moderne en luxueuze uitstraling.

Verhoogde waarde van je woning

Een inloopdouche doet de waarde van je woning stijgen

Nadelen inloopdouche

Nat

Doordat er geen douchebak is, kan het water in de rest van je badkamer lopen. Dit kan je vermijden door een extra muurtje of douchewand te plaatsen of de vloer te laten aflopen richting het doucheputje.

Waterschade

Zijn er geen effectieve maatregelen genomen die er voor zorgen dat het water niet uit de inloopdouche kan lopen? Dan kunnen er problemen optreden zoals schimmels of andere waterschade.

Valgevaar

Een inloopdouche kan glad zijn en doordat de douchewand vaak van glas gemaakt is, kan je jezelf moeilijker tegenhouden bij een val.

Kouder dan douchecabine

De warme lucht verspreidt zich over de hele badkamer, waardoor het in de douche kouder is dan in een traditionele douche.

Mogelijkheden inloopdouche

Bij het uitzoeken van een inloopdouche, moet je verschillende keuzes maken. Je kan de badkamertegels laten doorlopen in de douche of een douchebak plaatsen. Ook voor de wanden heb je een aantal opties, zoals een zijwand, een betegelde muur of glas. Hieronder sommen we kort een aantal belangrijke zaken op:

Afmetingen

Over het algemeen wordt een inloop van anderhalve tot twee meter aangeraden. Als je een kleine badkamer hebt, kan je echter nog steeds voor een inloopdouche kiezen. In dit geval kies je voor een deur, douchegordijn of uitschuifbare wand waardoor je zijwand maar 90 centimeter moet zijn.

Waterafvoer

Het hoogste punt van de afvoer moet onder het vloerniveau liggen om waterafvoer vlot te laten verlopen. De vloer of douchegoot heeft een afloop van minstens één centimeter nodig.

Waterdichtheid

Bij een douchecabine heb je bijna nooit last van lekken, maar een inloopdouche is hier wel heel gevoelig voor. Tegels zijn om deze reden niet de beste keuze. De voegen absorberen vaak water. Voor een goede waterdichtheid, is een douchebak als vloer een goed idee. Dit is bovendien sneller te installeren. Je vakman kan je bijstaan bij al deze keuzes zodat je badkamer er uit ziet zoals jij wilt is én de kans op problemen klein blijft.

Heb je niet veel zin in al die keuzes? Veel merken bieden ook kant-en-klare inloopdouches aan. Zo moet je enkel een douche kiezen die je aanspreekt.

Naast deze noodzakelijke mogelijkheden, kan je de douche ook op andere manieren aanpassen aan jouw behoeften en smaak. Misschien zijn bakjes voor doucheproducten wel handig? Of een zitplaats en antislipvloer als je minder mobiel bent?

Hoe installeer je een inloopdouche?

Het is sterk aangeraden om een badkamerspecialist in te schakelen voor het installeren van je inloopdouche. Als je dit zelf doet, kunnen er allerlei problemen optreden. Slecht maatwerk  of een slechte aansluiting op de leidingen kan leiden tot lekken, verkeerde afmetingen van de wanden kunnen er voor zorgen dat je hele badkamer onder water komt te staan en onvoldoende afloop zorgt er voor dat het water niet uit je douche kan weglopen. Dit zijn allemaal foutjes die je als doe-het-zelver snel maakt. Zeker bij een renovatie van een bestaande badkamer komt er heel wat kijken, een inloopdouche in een nieuwbouwwoning plaatsen is wat makkelijker.

Ben je benieuwd hoe een vakman deze werken ongeveer aanpakt? Bekijk dan het volgende korte overzicht. Hou er wel rekening mee dat elke situatie anders is en elke vakman op een andere manier werkt.

Douchebak installeren

Als je besluit dat je de badkamervloer niet wil laten doorlopen maar een douchebak wilt, is dit de eerste stap.

Douchewandpanelen monteren

Ook een douchewandpaneel plaatsen is niet noodzakelijk. Het zorgt echter wel voor een luxe uitstraling.

Douchewand plaatsen

De douchewand kan op twee manieren geplaatst worden: met een stabilisatiestang of met een muurprofiel.

Afwerking

Tot slot worden de kranen en de rest van het douchebeslag geplaatst.

Prijs inloopdouche

De prijs van je inloopdouche hangt af van de keuzes die je maakt. Er zijn vijf zaken die de prijs sterk beïnvloeden: de tegels, de douchegoot, de douchewand, het douchebeslag en de bouwmaterialen en plaatsing. Gemiddeld zal je inloopdouche zo’n 3400 tot 5000 euro kosten. In de tabel hieronder kan je richtprijzen vinden voor de verschillende onderdelen die nodig zijn om je inloopdouche volledig af te werken.

OnderdeelRichtprijs
Tegels25 euro per vierkante meter
Douchegoot250-500 euro
DouchebeslagVanaf 200 euro
Glazen douchewandVanaf 450 euro
Bouwmaterialen500 euro
Plaatsing1600 euro

Wil je graag een inloopdouche, maar is je budget beperkt? Kies dan voor goedkope materialen, zoek een bedrijf in de buurt om te besparen op voorrijkosten en vraag verschillende offertes aan. Als je handig bent, kan je ook een deel van de werken zelf uitvoeren, bijvoorbeeld het verwijderen van je oude douche. Ook kan je bekijken of je recht hebt op premies. Is je woning ouder dan 30 jaar? Dan kan je beroep doen op de renovatiepremie. Ben je 65 jaar of ouder? Misschien heb je recht op de aanpassingspremie.

Heb je vragen, nood aan meer informatie of wil je zo snel mogelijk starten aan de werken? Contacteer dan een vakman.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte voor uw inloopdouche te ontvangen.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte te ontvangen.

Vind een betrouwbare en lokale professional via het eerste platform van België.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand uw dosis inspirerende inhoud

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
X/Twitter

Over hetzelfde thema

Prijs van een dressing

Mogelijkheden en prijs van een dressing?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Bad of douche : hoe kiezen ?

Bad of douche: hoe kiezen?

Vertrouw uw inloopdouche toe aan een gecertificeerde professional