Veel mensen dromen ervan: een dressing. Het is een fijne ruimte waar je al je kleding, schoenen en accessoires mooi kan opbergen. Met de inrichting van een dressing kan je allerlei kanten op. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en prijs van een dressing.
Wat is een dressing?
Wat is een dressing nu precies? Een dressing is een aparte ruimte in je woning waar je al je kleding, schoenen en accessoires kan opbergen. Als je voldoende plek hebt, kan je verlichting, spiegels en andere leuke extra’s toevoegen. Je kan een dressing zo luxueus maken als je maar wil.
Verschil inloopkast en dressing
‘Inloopkast’ en ‘dressing’ worden regelmatig door elkaar gebruikt. Er is echter een verschil tussen beide: in een inloopkast kan je enkel kledij opbergen, in een dressing kan je meer doen. Dressings worden ook gebruikt om kleding te passen, rustig neer te zitten terwijl je je schoenen aandoet en kledingcombinaties uit te testen.
Mogelijkheden
Je kan allerlei kanten op met je dressing. Hieronder geven we een aantal mogelijkheden die je hebt bij de keuze van de inrichting.
Standaard dressing vs dressing op maat
Met een standaard dressing wordt bedoeld dat er standaardkasten in je dressing staan. Dit zijn kasten die je gewoon in de winkel kan kopen. Je kan dus niet zelf kiezen wat het formaat van de kast is en hoe de indeling er uit ziet. Een voordeel hiervan is dat het minder kost dan maatwerkkasten.
Met een dressing op maat kan je veel meer kanten uit. Alle ruimte kan optimaal benut worden doordat je de kasten kan aanpassen aan de ruimte en de indeling kan aanpassen aan jouw wensen. Bovendien kan je ook het uiterlijk van de kasten volledig bepalen.
Moduleerbaar systeem
Als je kiest voor een dressing op maat, kan je kiezen voor een systeem dat moduleerbaar is. Hierbij kan je planken kiezen die verstelbaar zijn, vakjes en kledinghangers die verplaatsbaar zijn, … toevoegen. Op deze manier kan je in verschillende periodes van het jaar makkelijk de juiste kleding tevoorschijn halen. Zo kan je je op maat gemaakte kasten nog beter aanpassen aan je noden.
Open of gesloten dressing
Bij een open dressing heeft de kast geen deuren. het voordeel hiervan is dat je alles goed ziet liggen, een nadeel is dan weer dat er stof in de kast terecht kan komen. Een gesloten dressing heeft dat probleem niet. Als je kastdeuren toevoegt, zal je natuurlijk wel meer betalen. Wil je graag alles zien liggen in de dressing, maar het stofprobleem vermijden? Dan kan je kiezen voor glazen kastdeuren.
Inrichting en afwerking
Je kan je dressing inrichten hoe je maar wil. Denk hierbij aan leuke verlichting, een tapijt, een hoedenkast, een plek om je juwelen uit te stallen of een zeteltje waar je rustig op kan zitten. Het is jouw dressing, jij doet ermee wat je wil. Eventueel kan je hier zelfs een interieurarchitect voor inschakelen.
Ruimte besparen
Door een kast op maat te maken, bespaar je ruimte. Zeker in een kleinere ruimte is dit aangeraden. Er zijn echter nog enkele zaken die ruimtebesparend zijn of de ruimte groter doen ogen. Door schuifdeuren in de kasten te plaatsen bijvoorbeeld. Hierbij moet je geen deur uitklappen. Ook spiegels zijn een fijne toevoeging. Enerzijds om jezelf te bekijken, maar het zorgt er ook voor dat de ruimte groter lijkt.
Heb je bepaalde ideeën voor je dressing, maar twijfel je of dit mogelijk is? Neem dan contact op met een schrijnwerker of een meubelmaker.
Prijs van een dressing
De prijs van een dressing varieert afhankelijk van verschillende factoren. Een factor die een grote invloed heeft, is of je kiest voor standaardkasten of maatwerkkasten:
Prijs dressing met standaardkasten
Een dressing maken door verschillende standaardkasten met elkaar te combineren, is de goedkoopste optie. Een richtprijs hierbij is 50-300 euro per lopende meter. Als je een beetje handig bent en goed bent in puzzelen, is dit een goede oplossing waar je niet al te veel budget voor nodig hebt.
Prijs dressing met maatwerkkasten
De prijs van een dressing op maat ligt hoger. Het voordeel hiervan is dat de kamer optimaal benut wordt en je het volledig kan aanpassen aan je smaak en behoeften. Als richtprijs kan je rekenen op minstens 250 euro per lopende meter.
Daarnaast spelen de volgende factoren een rol bij het totale kostenplaatje:
- Afmetingen van de dressing
- Indeling van de dressing
- Type dressing: open of gesloten?
- Materiaalkeuze
- Extra opties en snufjes
- Arbeidskosten
Voor een meer exacte prijsschatting van jouw dressing, vraag je best één of meerdere offertes aan. Hiervoor, en ook voor andere vragen of extra informatie, kan je terecht bij een meubelmaker of schrijnwerker.