Een lichtstraat is een constructie die uit meerdere ramen bestaat. Het zorgt voor extra natuurlijke lichtinval in je woning. Bovendien doet het de ruimte groter ogen. Lichtstraten worden vaak op platte daken geïnstalleerd, maar ook op een schuin dak is het een mogelijkheid. In dit artikel kom je meer te weten over de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de prijs van een lichtstraat.
Wat is een lichtstraat?
Het is een langwerpige constructie die bestaat uit meerdere ramen op een rij. Lichtstraten komen meestal voor op platte daken, waardoor ze ook populair zijn bij een bijbouw zoals een veranda of een carport. Echter kan het ook op andere type daken geplaatst worden. Twijfel je of jouw dak geschikt is voor het installeren van een lichtkoepel? Vraag advies aan een vakman.
Het zorgt er voor dat er veel zonlicht kan binnenvallen en de ruimte optisch groter lijkt. Er bestaan verschillende soorten lichtstraten en er zijn heel wat mogelijkheden wanneer je een geschikte lichtstraat uitkiest. Deze constructies kunnen geplaatst worden in verschillende soorten gebouwen: van particuliere woningen tot industriële gebouwen.
Voordelen van een lichtstraat
Een lichtkoepel is aantrekkelijk en ziet er luxueus uit, het geeft je woning een extra mooie uitstraling. Bovendien zorgt een lichtkoepel er voor dat de binnenruimte optisch groter oogt, zeker bij kleinere ruimtes een belangrijke factor zijn.
Dankzij de horizontale ligging, trekken lichtstraten veel licht naar binnen, waterdichte opstand geplaatst wat voor extra wooncomfort zorgt.
Isolatie
Als je kiest voor isolerend veiligheidsglas, bespaar je energiekosten. Isolatieglas houdt warmte binnen in de winter, waardoor je minder snel de verwarming aan zal zetten. Bovendien is veiligheidsglas inbraakwerend. Voor meer informatie over de verschillende types glas die je kan gebruiken in je lichtkoepel, kan je terecht bij een vakman.
Nadelen
Prijs
In vergelijking met dakkoepels is het moeilijker om deze constructie te installeren. De prijs van lichtstraten zijn duurder dan die van een dakkoepel. Dit komt voornamelijk doordat lichtstraten over het algemeen op maat gemaakt worden.
Mogelijkheden lichtstraat
Er zijn verschillende soorten lichtstraten en er zijn heel wat keuzes die gemaakt moeten worden wanneer je het laat installeren.
Mogelijkheden materiaal
Zowel het frame als de vensters van een lichtstraat kunnen uit verschillende materialen gemaakt worden. Voor het frame zijn er drie opties: kunststof, aluminium of hout. Elk materiaal is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Voor het venster heb je de keuze tussen glas en kunststof.
Als je kiest voor een glazen venster, zijn er verschillende opties. Één van de mogelijkheden is veiligheidsglas of gelaagd glas. Deze glassoort is inbraakwerend en zal niet snel breken mocht er iets opvallen. Bovendien is het aangeraden om voor isolerend glas te kiezen.
Mogelijkheden vormen en afmetingen
Bij het kiezen van een lichtkoepel, moet je ook de maat en vorm van de constructie kiezen. Je kan het in de vorm van een zadeldak, lessenaarsdak, schilddak, … kiezen. Er bestaan standaard lichtstraten, maar over het algemeen is het handiger om een op maat gemaakte lichtstraat te plaatsen.
Soorten lichtstraten
Er bestaan zoals je hierboven al kon lezen verschillende soorten lichtstraten. We lijsten de meest voorkomende vormen op:
Zadeldak lichtstraat
Een lichtkoepel met zadeldak zorgt voor extra daglicht in de ruimte. Deze soort loopt in een punt. Vaak worden ze geplaatst in het midden van een plat dak.
Schilddak lichtstraat
Deze soort lijkt sterk op een zadeldak lichtstraat. Het grootste verschil is dat een zadeldak lichtstraat twee dakvlakken heeft en een schilddak vier.
Vlakke lichtstraat
Vlakke lichtstraten zijn simpel en stijlvol. Het lijkt op een lessenaar lichtstraat, maar dan zonder de helling. Deze lichtstraat ligt dus parallel aan het dak.
Lessenaarsdak lichtstraat
Een lessenaarsdak lichtstraat heeft een rechtopstaande kant en een schuine kant. dit type wordt bijna altijd op een plat dak geplaatst.
Piramide lichtstraat
Een piramide lichtstraat lijkt op een lichtkoepel. Het verschil is dat ze uit meerdere glasvlakken bestaat.
Gebogen lichtstraat
Gebogen lichtstraten komen vooral voor in grote panden, zoals industriële panden of agrarische gebouwen. Het kan zowel op platte als op schuine daken geplaatst worden.
Prijs van een lichtstraat
De exacte prijs hangt af van verschillende factoren. Onder andere het aantal raamvlakken, het materiaal, de bereikbaarheid van je dak, de vorm en de afwerking bepalen de prijs mee. Gemiddelde prijzen voor een standaard lichtkoepel zonder extra variëren tussen de 1700 en 5500 euro. Voor een schatting van de prijs, neem je best contact op met een vakman.
Ben je overtuigd geraakt dat een lichtkoepel ideaal is voor jouw woning? Heb je nog vragen of wil je extra informatie? Neem dan contact op met een vakman: zij kunnen je advies geven of helpen bij het installeren van je lichtstraat.