Vinyl is een soort vloerbedekking die uit vier verschillende lagen bestaat. De prijs is goedkoop, je hebt goede mogelijkheden uit verschillende stijlen, afwerkingen en het is makkelijk te plaatsen. Vinyl wordt in verschillende ruimtes gebruikt, maar is vooral populair voor tijdelijk gebruik. In dit artikel kom je te weten wat een vinylvloer precies is, wat de voor- en nadelen van deze soort vloerbedekking zijn, de mogelijkheden en de prijs van vinylvloeren.
Wat is een vinylvloer?
Vinyl, ook wel Novilon genoemd, is een flexibele, veerkrachtige kunststof vloerbedekking. Vinylvloeren bestaan uit vier lagen:
Toplaag
De laag die helemaal bovenaan ligt is slijtvast en doorzichtig. Je kan kiezen tussen een glanzende of een matte afwerking.
Decoratieve laag
Er zijn heel veel mogelijkheden met vinyl. Je kan het uiterlijk precies laten aansluiten bij jouw smaak. Met vinyl kan je bijvoorbeeld andere vloerbedekkingen imiteren, zoals marmer, steen, hout of kurk of je kan het bedrukken met fantasiemotieven.
Vinylkern
In het midden bevindt zich de vinylkern. Dit is een sterke, stootvaste kern die de vloer watervast en geluiddempend maakt.
Stabiliserende laag
De stabiliserende laag bestaat uit glasvezels. Deze laag geeft de vloer extra stabiliteit.
Ondergrond
Naast de vier lagen, is er een ondergrond nodig om de vinylvloer op te plaatsen. De ondergrond zorgt er voor dat de vloer niet gaat vervormen.
De dikte van de bovenste laag en de structuur van de onderliggende lagen bepalen de kwaliteit en duurzaamheid van een vinylvloer. Het is ook mogelijk een extra beschermlaag toe te voegen om de levensduur te verlengen.
Vinylvloeren zijn onderhoudsvriendelijk, goedkoop en makkelijk te plaatsen. De vele voordelen zorgen er dan ook voor dat het in verschillende ruimtes gebruikt wordt: livings, ziekenhuizen, winkels en slaapkamers. Als je wil weten of vinyl geschikt is voor jou, kan je raad vragen aan een vakman.
Voordelen
Prijs
In vergelijking met andere vloersoorten is vinyl goedkoop. Het is hierdoor ideaal voor wanneer je een tijdelijke oplossing nodig hebt, bijvoorbeeld in een huurwoning.
Uiterlijk
Met het uiterlijk van vinyl kan je allerlei kanten op. Je kan andere vloersoorten nabootsen of een mooi patroon uitkiezen. Daarnaast kan je op vlak van vorm en afmeting ook verschillende keuzes maken: tegels, smalle stroken, … De mogelijkheden zijn eindeloos. Ongeacht je smaak en interieur, zal je een vinylvloer vinden die bij je past.
Onderhoudsvriendelijk
Vinylvloeren vragen niet al te veel onderhoud. Regelmatig stofzuigen en dweilen is voldoende om de vloer in goede staat te houden. Bepaalde poetsproducten bevatten een oplosmiddel die de beschermlaag op vinylvloeren kan beschadigen. Hiermee pas je dus best op.
Toepasbaar in veel ruimtes
In vochtige ruimtes wordt het gebruik van vinyl afgeraden, maar daarnaast kan je het gebruiken in zowat alle soorten ruimtes. Mocht je toch graag een vinylvloer hebben in een natte ruimte, kan je met een vakman bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Geluiddempend
Een vinylvloer dempt contactgeluid en omgevingsgeluid.
Aangename temperatuur
Vinyl neemt de omgevingstemperatuur aan, waardoor je vloer niet snel koud zal aanvoelen. Bovendien kan je vinyl ook combineren met vloerverwarming.
Simpel
Het plaatsen van vinylvloer is niet moeilijk. Je kan het werk uitbesteden aan een vakman. Dit bespaart je tijd en stress en je bent er zeker van dat alles goed uitgevoerd wordt. Als je een beetje handig bent is het echter niet al te moeilijk zelf een vinylvloer te plaatsen.
Nadelen
Niet heel duurzaam
In vergelijking met sommige andere soorten vloerbedekking, zoals tegels of parket, verslijt vinyl een heel stuk sneller.
Verschillen in kwaliteit
Er zijn veel verschillen in kwaliteit. Vooral de goedkopere vloeren, die bijgevolg een lagere kwaliteit hebben, zullen snel verslijten. Dikkere, kwaliteitsvollere vloeren gaan wat langer mee.
Afdrukken van meubels en krassen
Als er zware meubels op je vinylvloer staan, is er een kans dat dit een afdruk achterlaat. Ook kunnen er krassen ontstaan wanneer je zware objecten verschuift. Dit gebeurt ook sneller bij goedkopere soorten vinyl.
Mogelijkheden vinylvloer
Er zijn verschillende soorten vinyl en ook met het uiterlijk kan je allerlei kanten op. Een paar soorten binnen het uitgebreide aanbod:
- Imitatie van marmeren vloeren
- Imitatie van planken
Bijvoorbeeld laminaat, parket, …
- Decoratieve ontwerpen
Verschillende kleurencombinaties, streepjes, stippen, andere motieven, …
Prijs vinylvloer
De exacte prijs van je vinylvloer hangt af van verschillende factoren. Onder andere de kwaliteit, de soort, de grootte van de vloer, mogelijke aanpassingen aan de ondergrond, voorrijkosten, … bepalen het totale kostenplaatje mee. Om een juiste schatting te krijgen voor jouw vloer, schakel je best een vakman in.
Vinyl van lage kwaliteit kan je krijgen vanaf ongeveer 6 euro per vierkante meter. Meer kwaliteitsvolle vinyl start vanaf ongeveer 24 euro per vierkante meter.