Er zijn verschillende oorzaken van condens op vensters, de plaats van de condens vertelt je meer over de oorzaak en de oplossing hiervan. Condens op je vensters kan afhankelijk van de oorzaak ernstige gevolgen hebben. In sommige gevallen kan het leiden tot schimmels, ongedierte en gezondheidsproblemen. In dit artikel kom je meer te weten over wat de plek van de condens je vertelt, de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen.
Waar komt condens op vensters voor?
Condens is vaak het gevolg van een hoge luchtvochtigheid. Warme lucht koelt af en zet zich vervolgens af op koudere plekken, zoals ramen. Het komt vooral voor aan de binnenkant van ramen, maar het kan ook aan de buitenkant van het raam of tussen dubbel glas zitten. We bespreken de drie plekken kort:
Condens aan de binnenkant van het raam
Condens aan de binnenkant van het raam is het gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis. Het vocht kan niet ontsnappen en komt hierdoor op het koude raam terecht. De beste oplossing voor condens aan de binnenkant van het raam is voldoende ventileren. Het is belangrijk hierbij te onthouden dat ventileren niet hetzelfde is als verluchten.
Condens aan de buitenkant van het raam
Condens aan de buitenkant van het raam ontstaat meestal in de ochtend. ’s Nachts koelt de buitenkant van het raam af en als het in de ochtend warmer wordt, slaat de warme lucht neer op het koude raam. Condens aan de buitenkant van je ramen is een teken dat het raam goed geïsoleerd is, je hoeft hier dus niets tegen te doen.
Tussen dubbel glas
Condens tussen dubbel glas is een signaal dat er een lek in het dubbel glas zit. Dit kan gebeuren door slijtage, glasbreuk of een foute plaatsing van het glas. De beste oplossing voor condens tussen dubbel glas is nieuwe beglazing laten plaatsen. Het bestaande glas isoleert immers niet goed meer en dit heeft verschillende nadelen.
Oorzaken van condens op vensters
Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van condens op vensters. We bespreken de meest voorkomende hieronder:
Slechte ventilatie
Te veel vervuilde, vochtige lucht en te weinig verse lucht kan zorgen voor condens op je vensters. Het is dus belangrijk je woning goed te ventileren. Dit kan je doen door de ramen en deuren open te zetten of een afzuigventilator te plaatsen, maar in veel gevallen zijn er grotere maatregelen nodig. Een decentraal ventilatiesysteem installeren is hier een voorbeeld van. Wil je meer informatie over hoe je jouw woning het best ventileert? Neem dan contact op met een vakman.
Te goede isolatie
Oude woningen zijn vaak niet goed geïsoleerd, waardoor er meer lucht kan binnenkomen via kieren en spleten. Dit zorgt er voor dat er minder snel condens zal optreden, maar heeft wel verschillende nadelen zoals een hogere energierekening en een kouder huis. Ook hierbij is een goede ventilatie belangrijk.
Vochtprobleem
Vochtproblemen zoals doorslaand vocht of opstijgend vocht kunnen voor een verhoogde luchtvochtigheid in huis zorgen, wat tot meer condens leidt. In dit geval is een ventilatie niet voldoende. Je zal een vakman moeten inschakelen om het vocht te bestrijden.
Gevolgen van condens
Als je condens op je ramen niet op tijd oplost, kan dit grote gevolgen hebben. Er kunnen zich schimmels vormen, er ontstaan vieze geurtjes, het trekt ongedierte aan en behang of verf op je muren worden lelijk. Bovendien kunnen schimmels en vochtproblemen leiden tot gezondheidsproblemen.
Condens op vensters oplossen
De negatieve gevolgen maken duidelijk dat het belangrijk is om de oorzaak van condens snel op te lossen. Condens aan de buitenkant van de ramen is een positief teken en condens tussen de ramen los je op door nieuwe en beter geïsoleerde glazen te plaatsen. Voor condens aan de binnenkant van je ramen is, zoals hierboven ook al aan bod is gekomen, een goede ventilatie de beste oplossing. We bespreken de bekendste ventilatiesystemen.
Centraal ventilatiesysteem
Een centraal ventilatiesysteem, één systeem voor meerdere ruimtes, is het meest effectieve systeem, maar over het algemeen wordt het niet heel vaak gebruikt. De plaatsing vraagt veel tijd en werk en het is niet goedkoop, waardoor het vooral aangeraden wordt bij grote renovaties of nieuwbouw.
Decentraal WTW-ventilatiesysteem
Een decentraal ventilatiesysteem wordt het meest gebruikt. Het is specifiek gemaakt om vocht- en condens problemen te bestrijden. Dit systeem zorgt voor ventilatie in één ruimte. Er zijn weinig breekwerken nodig.
WTW staat voor warmteterugwinning, wat een groot voordeel is van een decentraal WTW-ventilatiesysteem. De warmte die van binnen naar buiten afgevoerd wordt, wordt gebruikt om de verse buitenlucht te verwarmen. Op deze manier gaat er geen warmte verloren. gemiddeld kost dit systeem zo’n 1000-1500 euro. Voor een specifieke prijsschatting, klop je best aan bij een vakman.
Afzuigventilator
Een afzuigventilator wordt gebruikt voor kleinere ruimtes, zoals het toilet. Voor grote ruimtes is het wat minder geschikt. Een afzuigventilator kan je al krijgen voor ongeveer 20 euro. Het heeft echter enkele nadelen: via de ventilator kan er in de winter heel wat warmte verloren gaan en in de zomer kan warme lucht makkelijker binnendringen. Daarnaast zorgt het enkel voor de afvoer van lucht, hierdoor is de hoeveelheid af- en aangevoerde lucht niet in balans.
Er zijn 2 soorten afzuigventilators:
Buisventilator
Een buisventilator wordt in de ventilatiebuis zelf geplaatst. Het wordt vooral gebruikt als de lucht een afstand naar buiten moet afleggen of er een hogere capaciteit nodig is.
Opbouwventilator
Een opbouwventilator is vooral geschikt voor kleine ruimtes. Het wordt geplaatst via een opening in het dak of de muur.
Naast het plaatsen van een goed ventilatiesysteem, zijn er nog enkele manieren om condens op je ramen te voorkomen:
- Verlucht je woning voldoende
- Zet je ramen ’s nachts opren
- Zet de dampkamp aan wanneer je aan het koken bent
- Plaats raamprofielen met thermische overbrugging
Nu je weet wat de oorzaak van de condensvorming is, kan je het aanpakken indien dit nodig is. Twijfel je over de oorzaak, weet je niet goed hoe je het moet aanpakken of wil je meer weten over nieuwe beglazing of ventilatiesystemen? Neem dan contact op met een vakman.