Een sanitaire installatie die in orde is, verhoogt je wooncomfort sterk. Wanneer er problemen optreden aan je sanitair of het gewoon verouderd is, is het dan ook geen slecht idee om renovatiewerken uit te voeren. In dit artikel kom je meer te weten over de renovatie van je sanitair.
Badkamerrenovatie
Een badkamerrenovatie is waarschijnlijk één van de eerste dingen waaraan je denkt bij de renovatie van sanitair. Hieronder geven we je een stappenplan voor een vlotte badkamerrenovatie:
Stap 1: maak een grondplan
Neem een blad papier en teken een grondplan van je badkamer uit. In dit plan kan je alle meubels en sanitaire toestellen die je er in wil plaatsen op schaal in je plan tekenen. Zo kan je puzzelen tot alles past. Heb je de specifieke afmetingen van de meubels en toestellen? Dat is handig, maar niet per se nodig. Veel sanitair heeft standaardafmetingen. We sommen ze hieronder voor je op:
Sanitair | Standaardafmeting |
Enkele wastafel | 80-90 cm breed & 60 cm diep |
Dubbele wastafel | Minstens 130 cm breed & 60 cm diep |
Toilet | 90 cm breed & 130 cm diep |
Vierkante douche | Minstens 80 x 80 cm – 100 x 100 cm |
Inloopdouche | 120-200 cm breed & 90-110 cm diep |
Kolomkast | 40-60 cm breed & 34 cm diep |
Bad | Klein bad: 170 x 70 cm, ruim bad: 190 cm x 90 cm |
Stap 2: koop je materialen, tegels en sanitaire toestellen
Veel mensen hebben maar één badkamer, het is dan ook handig als de werken niet te lang duren. Het is een goed idee al je meubels en toestellen al te hebben voordat je je huidige badkamer uitbreekt. Soms moet je immers wachten op leveringen of duurt het een tijdje voordat je je ideale kast gevonden hebt.
Let wel dat niet alle vakmannen sanitair willen installeren dat ergens anders gekocht is omdat ze het product niet kennen. Als je samenwerkt met een vakman, kan het dus ook een goed idee zijn om sanitair bij hem te kopen: soms is het zelfs iets goedkoper omdat ze korting krijgen.
Stap 3: afvoerbuizen en leidingen controleren tijdens de afbraak
Als je badkamer afgebroken is, kan je makkelijk controleren of de afvoerbuizen en toevoerkranen nog goed werken. Als je kalkvorming of andere problemen opmerkt, kan je ze best meteen veranderen. Zo moet je over een aantal jaar niet opnieuw een hele renovatie uitvoeren.
Sanitair bij een renovatie
Als je renoveert, ook los van badkamers, is het dus een goed idee om te controleren of de leidingen en rioleringen in orde zijn. Op deze manier vermijd je dat er in de toekomst lekken zullen ontstaan.
Roest
In oude leidingen kan soms roestvorming ontstaan. Dit kan je opmerken doordat het water een roodachtige kleur krijgt. Dit kan je leidingen sterk aantasten en lekken veroorzaken. Gelukkig kan je dit tegengaan door fosfaatdoseerpompen te gebruiken.
Riolering verleggen
In oudere woningen heb je soms een gemeenschappelijke riolering met je buren. Als dit zo is, mag je hier niet zomaar aan werken. Bespreek dit zeker met je buren.
Deksels voor water- en septische put verhogen
Als de deksels van water- en septische putten in de grond verzonken zijn, is het een goed idee om ze te verhogen.
Regenwater gebruiken
Heb je een regenput? Dan kan je dit aansluiten op je wasmachine. Hiervoor heb je een pompinstallatie nodig die het water uit de put haalt en op de gewenste druk brengt.
Voor specifieke vragen over je leidingen en rioleringen, neem je best contact op met een loodgieter.
Prijs renovatie badkamer(sanitair)
De prijs van je badkamerrenovatie, hangt onder andere af van de materiaalkeuze en of je de werken zelf uitvoert of dit overlaat aan een loodgieter. Hieronder bespreken we de richtprijs van een aantal onderdelen die komen kijken bij je badkamerrenovatie. Voor een meer specifieke prijsschatting, vraag je best offertes aan.
Prijs sanitair
De prijs van het sanitair, varieert onder andere afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, het materiaal en extra opties. Een basis badkamer kost je al snel 2500 euro, maar dit kan evengoed oplopen tot 7500 euro of meer.
Prijs badkamertegels
Kwalitatieve tegels liggen al snel tussen de 25 en 70 euro per vierkante meter. Als je de tegels laat plaatsen door een vakman kan je rekenen op ongeveer 50 euro per vierkante meter extra. Dit is wel inclusief lijm, voegsel en andere benodigdheden die vrij duur zijn als je ze zelf moet aanschaffen.
Prijs badkamermeubels
De prijs van je badkamermeubels kan sterk variëren afhankelijk van de keuzes die je maakt. Je kan meubels vinden tussen de 700 en 1250 euro, maar evengoed meubels die al snel oplopen tot 3500 euro.
Premies
Renoveren is altijd een investering. Gelukkig biedt de Vlaamse overheid een aantal premies aan voor renovaties aan sanitaire installaties. Op deze manier kan je de kosten toch wat drukken. Kijk voor elke premie zeker de voorwaarden goed na. Je vakman kan je hier eventueel bij helpen.
Renovatiepremie
Is je woning minstens 30 jaar oud? dan kom je misschien in aanmerking voor de renovatiepremie. Het bedrag van de premie hangt af van je inkomen.
Aanpassing premie
Als je ouder bent dan 65 en je badkamer niet meer voldoet aan de noden die bij het ouder worden komen kijken, kan je in aanmerking komen voor de aanpassingspremie. Het bedrag van deze premie hangt ook af van je inkomen.
Premies van netbeheerder fluvius
Ook netbeheerder Fluvius biedt een aantal premies aan. Je hebt hier mogelijks recht op bij een aantal installaties:
- Warmtepomp
- Zonneboiler voor sanitair warm water
- Warmtepompboiler voor sanitair warm water
- Indien je een beschermde afnemer bent: condensatieketel
Totaalrenovatiebonus
Voer je minstens 3 energiebesparende werken uit? Dan kom je misschien in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus.
EPC-labelpremie
Als je woning een slechte energieprestatie heeft en je het EPC-label binnen de 5 jaar naar boven haalt, kan je recht hebben op de EPC-labelpremie.
Gemeentelijke of provinciale premies
Sommige gemeentes en provincies bieden nog extra premies aan. Vraag dit na bij je gemeente.
Als je een beetje handig bent, kan je in principe je badkamerrenovatie zelf uitvoeren. Toch is het een goed idee om een vakman of loodgieter in te schakelen: de meerprijs is niet heel hoog voor de zekerheid op kwaliteit en efficiëntie. Bovendien krijg je via je vakman vaak korting op materialen.