Met een terrasverwarmer kan je op frisse momenten nog steeds genieten van je terras. Afhankelijk van je terras en je wensen, heb je keuze uit een aantal soorten terrasverwarmers. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende soorten terrasverwarmers en hun prijs. Ook geven we een overzicht van de verschillende types en voor- en nadelen per soort.
Soorten terrasverwarmers
Gas Terrasverwarmers
Wat is een gas terrasverwarmer?
Er bestaan staande modellen en hangende modellen die op gas werken. Een staand model heeft een losse gasfles die je soms moet vervangen, bij hangende modellen is dit niet altijd het geval.
Soorten gas terrasverwarmers
- Patioheaters
Patioheaters zijn populair. Het zijn veilige apparaten en je kan ze in verschillende formaten en uitvoeringen vinden. Bovendien geven ze geen rook af, waardoor je ze niet ruikt.
- Lounge heater
Lounge heaters zijn in principe hetzelfde als patioheaters, maar dan lager. Dit maakt deze terrasverwarmers ideaal bij een lounge gedeelte omdat ze warmte afgeven op zithoogte. Doordat hij kleiner is, kan je hem eenvoudiger opbergen.
- Flame heaters
Flame heaters ogen erg sfeervol. Ze zijn rond of piramidevormig en zorgen voor zowel warmte als licht. Nadelen van flame heaters zijn dat ze gevoeliger zijn voor wind en minder warmte afgeven dan een standaard verwarmer.
- Terrasverwarmer op aardgas
Deze terrasverwarmers gaan zeer efficiënt met energie om en het rendement ligt hoger dan bij elektrische verwarming. Bovendien is aardgas goedkoper dan elektriciteit. Deze verwarmer is geschikt op een terras met overkapping die voldoende vrije ruimte heeft aan de gevel. Het moet verplicht door een erkende installateur geplaatst worden om veiligheidsredenen.
Voor en nadelen van een gas terrasverwarmer
Voordelen
- Makkelijk verplaatsbaar
- Goedkoper dan elektriciteit
- Er is geen elektriciteitsaansluiting nodig
- Bij de meeste verwarmers heb je geen dragende constructie nodig
- Het verspreidt geen gloed
- Flame heaters zijn sfeervol door de zichtbare vlam
Nadelen:
- Af en toe moet je de gasflessen vervangen. bij terrasverwarmers op aardgas is dit niet het geval
- Ze zijn iets duurder in aanschaf
- Losstaande patio heaters nemen vrij veel plek in op het terras
- Bij gas terrasverwarmers gaat er vaak meer warmte verloren wanneer er veel wind is dan bijvoorbeeld bij een infrarood terrasverwarmer
- Je kan ze enkel gebruiken in een open ruimte omdat de verbrandingsgassen afgevoerd moeten worden. het gebruikt ook zuurstof
Prijs
De prijs van een terrasverwarmer op gas hangt af van een aantal factoren. Onder andere de kwaliteit en het vermogen spelen een rol. Je kan uitgaan van een richtprijs van 150-500 euro voor een terrasverwarmer op propaan en zo’n 250-1600 euro voor een terrasverwarmer die op aardgas werkt. Voor een correcte prijs neem je best contact op met een specialist.
Elektrische en infrarood terrasverwarmers
Wat is een elektrische of infrarood terrasverwarmer?
Elektrische terrasverwarmers werken niet op gas, maar op elektriciteit. Ze zijn vaak compacter en je kan ze ook in gesloten ruimtes gebruiken. Infrarood terrasverwarmers worden soms als aparte categorie beschouwd, maar in principe is het ook gewoon een elektrische terrasverwarmer.
Voordelen
- Makkelijk aan te sluiten
- Je kan het systeem aan een bewegingssensor of timer koppelen, wat energie bespaart
- Sommige types kunnen ingebouwd worden
- Je moet niet met zware gasflessen slepen
- Er worden geen verbrandingsgassen vrijgegeven en geen zuurstof verbruikt
- Het is onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te gebruiken
- De verwarmer hangt op, waardoor er ruimte op je terras bespaard wordt
Nadelen
- Je mag ze maximaal op 2,7 meter hoogte plaatsen, anders verliezen ze warmte
- Als je veel vermogen nodig hebt, wat vooral het geval is bij professioneel gebruik, moet je een extra elektriciteitsgroep aanleggen,
- Elektriciteit is meestal duurder dan gas
- De verwarmer moet opgehangen worden en hangt vast. Je kan hem dus niet zomaar verplaatsen als de indeling van je terras verandert
- Heldere stralers gloeien bij gebruik, wat sommige mensen niet mooi vinden
Soorten elektrische terrasverwarmers
- Elektrische heater
Elektrische heaters zijn de meeste bekende verwarmers. Ze hebben een verwarmingselement dat rood opgloeit als er stroom doorloopt. Ze zijn vrij goedkoop en vooral geschikt voor beschutte terrassen, waar niet te veel wind komt.
- Halogeen en golden tube
Dit type infrarood terrasverwarmer is geschikt voor terrassen waar veel wind is doordat de warmte gericht wordt uitgestraald. Halogeen terrasverwarmers zijn vrij duur, maar het verwarmingsrendement is hoog en je kan ze op zowat elk terras plaatsen. Golden tube verwarmers hebben en warmte-element waar een dun goudlaagje op zit. Dit zorgt er voor dat warmte efficiënter uitgestraald wordt.
Zowel de elektrische heater als deze type verwarmers maken gebruik van korte golf infrarood straling. Ze lichten op bij gebruik, waardoor ze soms ook heldere stralers genoemd worden. heldere stralers hebben vooral buiten een hoog rendement.
- Carbonstralers
Naast heldere stralers, zijn er ook donkere stralers. Deze werken met lange golf infraroodstralen. Ze zijn vooral geschikt voor binnen gebruik omdat ze hier het hoogste rendement hebben.
Prijs
Ook hier neem je best contact op met een vakman als je een specifieke prijsschatting wilt. Gemiddeld betaal je zo’n 350-400 euro voor een halogeen of golden tube heater en minstens 300 euro voor carbonstralers. Een kwarts infrarood verwarmer vind je vanaf 100 euro.
Terrasverwarmers op hout
Naast terrasverwarmers op gas en elektriciteit, heb je ook nog terrasverwarmers op hout. De meest traditionele optie is een terrashaard. Deze buitenkachels hebben vaak een pijp om rook af te voeren. Met terrasverwarmers op hout heb je de geur en het geluid van een knisperend houtvuur, wat het erg sfeervol maakt. Bovendien is het relatief goedkoop.
Hoe een geschikte terrasverwarmer uitkiezen?
Afhankelijk van je terras, je budget en je wensen bepaal je welke terrasverwarmer het best bij je past. Ten eerste moet je bekijken of je de terrasverwarmer in een open, halfopen of gesloten ruimte plaats. Gas terrasverwarmers kan je enkel in open of halfopen ruimtes gebruiken. Elektrische terrasverwarmers kan je ook in gesloten ruimtes gebruiken.
Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij de installatie van je terrasverwarmer? Neem dan zeker contact op met een vakman.