Soorten glas voor ramen en deuren

Laatste update donderdag 29 augustus 2024

Glas voor ramen en deuren

Vertrouw uw nieuwe glazen toe aan een gecertificeerde professional

De meeste mensen hebben graag veel lichtinval in hun woning. Niet enkel door hun ramen, maar eventueel ook door glazen deuren. Maar welke soorten glas voor ramen en deuren bestaan er zoal? In dit artikel krijg je een beknopt overzicht. 

Enkel en (drie)dubbel glas 

Ben je in een oude woning getrokken, dan zou het kunnen dat je er nog enkel glas aantreft. Als je niet van plan was om renovatiewerken te doen in de rest van je woning, zal je er op dit vlak toch aan moeten geloven. Sinds 2020 heeft de Vlaamse overheid namelijk bepaald dat elke woning in Vlaanderen uitgerust moet zijn met minstens dubbel glas. Enkel je trap- of inkomhal en je gangen mogen dit soort glas voor ramen en deuren behouden.

Je zal dus hoogstwaarschijnlijk ergens in je woning dubbel glas (moeten) hebben. Zo krijgt je woning geen strafpunten bij verhuur of verkoop en help je zowel je eigen comfort als het milieu verder. Tussen deze twee glasbladen zit namelijk droge lucht, die de ruimte isoleert. Hoe meer ruimte er tussen de twee bladen zit, hoe beter op dat vlak. Je kan ook ineens gaan voor driedubbele beglazing. Hierbij kan je de ruimte tussen de drie bladen laten vullen met argon of krypton.

Hoogrendementsbeglazing 

Die laatste optie brengt ons bij hoogrendementsglas. Daarbij worden de ruimtes tussen de glasbladen namelijk altijd gevuld met een edelgas in plaats van met ‘gewone’ droge lucht. Er zal ook een transparante, isolerende metaalcoating aangebracht worden die warmte reflecteert. Ook hierbij kan je gaan voor de drievoudige variant. Die zal echter bijgevolg ook zwaarder zijn, waardoor het zich minder goed leent tot renovaties. Hoogrendementsglas vormt vandaag de dag de standaard soort glas voor ramen en deuren in Vlaamse woningen, simpelweg omdat het veel beter isoleert dan dubbel glas (dubbel zo goed zelfs). 

U- waarde en g-waarde

De u-waarde geeft weer hoe goed de soorten glas voor ramen en deuren isoleren. Het cijfer drukt de hoeveelheid warmte uit (in Watt) die per vierkante meter en per graad temperatuurverschil (in Kelvin) door het glas kan. Hoe lager dat cijfer, hoe minder warmte er verloren gaat. Er liggen maximale u-waarden vast waar je glas aan moet voldoen, bijvoorbeeld 1,1 W/m2K. 

Het percentage zonnewarmte dat door de straling binnenkomt, heet de zontoetredingsfactor of ZTA. Deze waarde heet dan weer de g-waarde. Hoe lager die waarde, hoe beter de zonnewarmte buiten blijft. Als het cijfer bijvoorbeeld 0.38 bedraagt, laat het 38% van de zonnewarmte door. De overgebleven 62% geraakt dus niet door je glas. 

Akoestisch glas en veiligheidsglas 

De soorten glas voor ramen en deuren draaien niet alleen om de warmte binnen je woning, maar ook om het geluid van de omgeving buitenhouden. Woon je langs een drukke weg bijvoorbeeld, dan kan je zeker investeren in akoestisch glas. Hierbij wordt er tussen de glasbladen een geluidswerende folie geplaatst. Het geluid kan nog beter buitengehouden worden als de twee glasbladen verschillende diktes hebben. In het algemeen geldt hier ook dat hoe dikker de bladen zijn, hoe minder geluid door het glas kan. 

Bestaat er een grote kans dat je bijvoorbeeld door een groot schuifraam kan vallen, dan zal je veiligheidsglas meoten installeren. Niet enkel voor je eigen gemoedsrust, maar ook zodat je bij eventuele ongevallen niet aansprakelijk gesteld wordt. Doorgaans kan je gaan voor gelaagd of gehard glas. De eerste soort bevat een of meerdere PVB-folies tussen de glasplaten, waardoor het ook tot op een zeker niveau beschermt tegen inbraken. Het zal immers moeilijker zijn om het glas te breken. Gehard glas werd thermisch behandeld om het sterker te maken. Hierdoor kan het ook beter tegen temperatuurverschillen. Zo zal de kans dat je door het raam kan vallen verminderen, en zal ook de kans op opgelopen verwondingen dalen.

Zonwerend glas en privacy glas

Krijg je veel zon op grote ramen of deuren en hou je die warmte liever buiten, dan kan je gaan voor zonwerend glas. Dit kan een donkere tint hebben, waardoor je meteen kan verhinderen dat andere mensen binnenkijken. Maar als je helemaal geen donker glas wilt, bestaan er tegenwoordig ook heldere zonwerende glasbladen. Dit hangt natuurlijk vast met de g-waarde van eerder, want zonwerend glas zorgt ervoor dat de zontoetredingsfactor zo laag mogelijk blijft. In de winter zal je hiermee de warmte ook binnen kunnen houden. 

Zonwerend glas kan je dus al meer privacy bieden, maar er bestaat ook een specifieke soort glas voor ramen en deuren die zich hier goed toe leent (meestal simpelweg ‘privacy glas’ genoemd). Tussen die glasbladen zit een film van vloeibare kristallen. Door een schakelaar onder spanning aan te zetten, lijnen deze kristallen uit en krijg je een melkwitte beglazing. Hierdoor kan je dus kiezen wanneer je een transparante beglazing wil en wanneer je inkijk wil beperken.

Premies en meer

Premies, subsidies en voordelige leningen: er bestaan nogal wat hulpmiddelen voor je nieuwe of gerenoveerde glazen ramen en deuren. Bij de Vlaamse overheid kan je mogelijk terecht voor een renovatiepremie. Als je hoogrendementsglas plaatst, kan je zowel bij de netbeheerder als bij je gemeente nagaan of je recht hebt op financiële hulp.

Of je nu ramen en deuren gaat plaatsen in je nieuwbouwwoning of de verouderde exemplaren wil vervangen: nu weet je waar je op kan letten bij de soorten glas voor ramen en deuren. Kijk eventueel uit naar hoogrendementsbeglazing en let op de u- en g-waarden. Overweeg ook de veiligheid en of je geluid, warmte of inkijk wil beperken. En trek als laatste op onderzoek uit. Niet enkel naar premies en subsidies, maar ook naar een betrouwbare expert die je kan helpen bij deze klus. Zo ben je zeker van je stuk. 

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte voor nieuwe glazen te ontvangen.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte te ontvangen.

Vind een betrouwbare en lokale professional via het eerste platform van België.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand uw dosis inspirerende inhoud

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
X/Twitter

Over hetzelfde thema

Prijs van een dressing

Mogelijkheden en prijs van een dressing?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Bad of douche : hoe kiezen ?

Bad of douche: hoe kiezen?

Vertrouw uw nieuwe glazen toe aan een gecertificeerde professional