Ventileren is belangrijk om een gezond binnenklimaat te creëren. Vervuilde lucht wordt uit je woning gevoerd, gezonde lucht komt binnen. Door goed te ventileren verklein je de kans op vochtproblemen en gezondheidsproblemen. Er zijn bepaalde ventilatienormen waar je aan moet voldoen. Deze normen gelden voornamelijk bij renovatieprojecten en nieuwbouw. In dit artikel lees je meer informatie over ventilatie: de normen en andere belangrijke informatie.
Waarom is ventilatie belangrijk?
Vroeger was goede ventilatie minder belangrijk. Doordat woningen niet of nauwelijks geïsoleerd waren, werden woningen op een ongecontroleerde manier geventileerd. Er waren immers genoeg spleetjes en waar lucht doorheen kon glippen. Tegenwoordig gelden er strengere isolatienormen. Dit is positief: er gaat minder energie verloren, wat goed is voor je energierekening, wooncomfort en het milieu. Het zorgt er dus wel voor dat er niet automatisch geventileerd wordt. Hierdoor blijft vervuilde lucht in je woning hangen. Deze vervuilde lucht ontstaat onder andere door koolstofdioxide, waterdamp en andere chemische stoffen.
Vervuilde lucht kan negatieve gevolgen hebben. er kunnen bijvoorbeeld vochtproblemen ontstaan of je kan gezondheidsproblemen krijgen. Het is dan ook belangrijk je woning goed te ventileren. Het is een goed idee regelmatig je ramen te openen om je woning te verluchten, maar het is sterk aangeraden ook op een gecontroleerde manier te ventileren: verse lucht wordt toegevoerd en vervuilde lucht afgevoerd. Omdat ventileren belangrijk is, zijn er bepaalde normen vastgesteld rondom ventilatie.
Wetgeving: Ventilatienormen
Ventileren is in bepaalde ruimtes verplicht. Dit staat in de EPB-eisen, wat staat voor energieprestatie en binnenklimaat-eisen. Deze eisen proberen er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk energie verspild wordt. Hoeveel je moet ventileren, wordt bepaald door de NBN D50-001 normering. Dit is een Belgische norm waarin beschreven wordt welke vereisten er zijn qua ventilatiedebieten. Met deze norm wordt er gestreefd naar voldoende geventileerde woningen met een gezond binnenklimaat.
Algemene regel
De formule om het nominale ventilatiedebiet in een ruimte te berekenen is de volgende: vloeroppervlak X 3.6m³. stel: je hebt een ruimte van 18m². in dit geval is de berekening als volgt: 18 x 3.6 = 64,8m³ per uur.
In sommige ruimtes gelen er minimum debieten. Je bent dan verplicht om in deze ruimtes een minimum aanvoer te voorzien, zelfs als het nominale debiet iets anders zegt. In een slaapkamer moet je bijvoorbeeld een minimum debiet van 25m³ hebben.
Overige regels
Daarnaast zijn er nog enkele andere regels binnen de normering. In natte ruimtes moet een verticaal afvoerkanaal zijn. In leefruimtes, zoals de living, moet de toevoer van verse lucht geregeld zijn. Je mag kiezen tussen natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie of een combinatie.
Wanneer je ramen vervangt of toevoegt, moet je deze voorzien van toevoeropeningen, zoals een luchtrooster. Nieuwe ruimtes moeten zowel van toevoer- als afvoervoorzieningen voorzien worden.
Overige belangrijke informatie
Wanneer moet je de ventilatienormen volgen?
Ventilatienormen gelden voor nieuw gebouwde ruimtes. Als je bijbouwt hoef je de bestaande ruimtes waar niet aan gewerkt wordt dus niet aan te passen.
Stedenbouwkundige vergunning
Als je een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen, beschrijf je hierin hoe de ventilatie geregeld wordt. Het is aangeraden deze documenten te laten opstellen door een specialist.
Ventilatiesystemen
Ventilatiesystemen zijn ideaal voor een goede ventilatie. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen. Je kan kiezen uit centrale en decentrale ventilatie: Bij centrale isolatie is er één systeem dat de ventilatie in meerdere ruimtes regelt en decentrale isolatie wordt gebruikt om in afzonderlijke ruimtes te ventileren. Daarnaast kan je ook kiezen tussen een natuurlijke of mechanische luchtaanvoer en luchtafvoer. Afhankelijk van je wensen en noden maak je een keuze. Twijfel je tussen verschillende systemen? Vraag dan raad aan een vakman. De vier verschillende systemen worden hieronder kort opgesomd:
- Ventilatiesysteem A: natuurlijke toevoer en afvoer
- Ventilatiesysteem B: mechanische toevoer en natuurlijke afvoer
- Ventilatiesysteem C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
- Ventilatiesysteem D: mechanische toevoer en afvoer
Als je je niet aan de normen houdt, kan het Vlaams Energieagentschap boetes uitdelen van 100 euro per 25m³ lucht die je niet af- of aanvoert. Het is dus aangeraden goed na te gaan welke nomen je moet volgen in jouw situatie. Heb je vragen over de ventilatie, ventilatienormen of ventilatiesystemen? Neem dan contact op met een vakman.