Vochtproblemen kunnen onder andere tot schimmels, gezondheidsproblemen en schade aan je woning leiden. Het is dus erg belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk op te sporen en het vocht te bestrijden. In dit artikel kom je meer te weten over een aantal veel voorkomende vochtproblemen, hun behandeling en de kosten.
Waarom is vocht bestrijden nodig?
Vochtproblemen kunnen leiden tot schimmels, slechte geurtjes, kapotte muren, … het is bovendien slecht voor de gezondheid en kan tot ernstige schade aan je woning leiden. Het is niet altijd duidelijk of en waar er een vochtprobleem is. Soms is het probleem veel uitgebreider dan je denkt. Een specialist inschakelen wanneer je een vermoeden hebt van een vochtprobleem is dus aangeraden.
Vochtproblemen en hun behandeling
Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die elk hun eigen behandeling nodig hebben. Hieronder bespreken we enkele veel voorkomende vochtproblemen.
Opstijgend vocht
Bij opstijgend vocht slurpen muren het grondvocht op. Dit kom doordat de vochtwering ontbreekt of slecht werkt. Dit probleem komt relatief vaak voor. In het begin ontstaan de vochtplekken onderaan de muur, maar na een tijd kan het zich verder in de muur verplaatsen en schimmels, muffe geuren en loskomende muurafwerking veroorzaken.
Behandeling: er zijn verschillende manieren om opstijgend vocht te behandelen.
- Muren injecteren
Bij deze oplossing worden gaten geboord in de vochtige muren. Er wordt een vochtwerende gel geïnjecteerd die er voor zorgt dat de muur uitdroogt.
- Carebrick
Hierbij worden keramische kokers met gaten in de muren geplaatst. Bijgevolg ventileren de muren en zo verdampt het vocht.
- Muren onderkappen
De muren worden opgeheven om een vochtwerende laag te plaatsen. Dit verhindert het contact tussen de muren en het grondvocht en zo kan de muur opdrogen. Dit is een arbeidsintensieve behandeling.
Condensatievocht
In vochtige ruimtes, zoals een badkamer, moet de vochtige lucht goed afgevoerd worden. als dit niet het geval is, wat het gevolg kan zijn van onder andere slechte ventilatie, zal het vocht neerslaan op koude oppervlakken. Vaak gebeurt dit op ramen, maar het kan ook op muren gebeuren. Dat is vooral het geval wanneer er een onderbreking in de isolatielaag in de muur is. Het gevolg hiervan zijn vochtplekken en schimmelvorming op de muren.
Behandeling: ook voor condensatievocht zijn er drie behandelingen mogelijk.
- Beter ventileren
Vaak is een slechte ventilatie de oorzaak van condensatievocht. Een ventilatierooster of ventilatiesysteem kan een oplossing zijn hiervoor.
- Vochtprobleem oplossen
Soms ontstaat condensatievocht door een ander vochtprobleem, zoals opstijgend vocht. Het is belangrijk het andere probleem op te sporen en op te lossen.
- Isolatiewerken uitvoeren
Condensatievocht doet zich vaak voor op plaatsen waar de isolatielaag onderbroken is. Een goede isolatie is dus heel belangrijk.
Doorslaand vocht
Wanneer een gevelmateriaal poreus wordt, bijvoorbeeld als gevolg van slijtage, zal de gevelbekleding vocht gaan absorberen in plaats van afstoten. Eerst vertonen de buitenmuren vochtplekken en na een tijd ontstaan er ook vochtplekken op de binnenmuren. Doorslaand vocht is gevaarlijk voor de constructie van je woning: wanneer het vriest, bevriest het vocht in de muren. Dit zorgt voor barsten.
Behandeling: er zijn een aantal manieren om doorslaand vocht te behandelen.
- Buitenmuur verven met vochtwerende verf
Bij deze behandeling wordt een speciale soort verf op een propere gevel aangebracht.
- Gevel impregneren
Hierbij wordt een waterwerende laag op de buitenmuur aangebracht. Er mag geen schade zijn en de gevel moet proper zijn om het goed te laten werken. Dit geldt als behandeling, maar kan ook preventief tegen vochtbestrijding gebruikt worden.
- Nieuwe gevelbekleding
Waterdichte gevelbekleding plaatsen is ook een manier om het probleem op te lossen. Het is ook handig de buitenmuur meteen goed te isoleren.
Lekken
Vochtproblemen kunnen ook optreden door een lek. Een lek kan ontstaan door een afvoerbuis, aan het verwarmingssysteem, … lekken zelf opsporen is vrij moeilijk: je laat best een lekdetectie uitvoeren. Zo kan het lek gevonden en opgelost worden.
Prijs vochtbestrijding
De totale prijs van vochtbestrijding hangt af van heel wat factoren. De prijsopbouw is ongeveer als volgt: de voorrijkosten zijn ongeveer 2% van de totale prijs, de arbeidskosten ongeveer een vierde en de rest van het bedrag is voor het materiaal.
Vochtprobleem | Behandeling | Gemiddelde prijs |
Opstijgend vocht | Muren injecteren Carebrick Muren onderkappen | Vanaf 100 euro per meter Vanaf 115 euro per meter Vanaf 100 euro per meter |
Condensatievocht | Ventilatie Airco Ventilatiesysteem | Vanaf 300 euro Vanaf 550 euro Vanaf 3000 euro |
Doorslaand vocht | Buitenmuur verven Gevel impregneren Nieuwe gevelbekleding | Gemiddeld 20-40 euro per m² Gemiddeld 8-12 euro per m² Vanaf 40 euro |
Lekken | Lekdetectie | Gemiddeld 300-400 euro |
Premie
In sommige gevallen kan je gebruik maken van de renovatiepremie. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Het bedrag van de premie hangt onder andere af van je inkomen. Meestal is het ongeveer 20%-30% van het factuurbedrag met een maximum van 2500-3333 euro per categorie.
Vermoed je een vochtprobleem in je woning? neem dan zeker contact op met een vakman: zij kunnen je helpen met het opsporen en oplossen van het probleem en je vertellen wat de precieze kostprijs zal zijn.