Voordelen en prijs van houtskeletbouw?

Laatste update donderdag 29 augustus 2024

Houtsketelbouw

Vertrouw uw houtskeletbouwtoe aan een gecertificeerde professional

Ben jij van plan om te bouwen maar weet je niet hoe je dat het best doet? Dan is houtskeletbouw misschien wel iets voor jou. Deze manier van bouwen is in België aan een stevige opmars bezig, toch is het nog niet duidelijk wat de voor- en nadelen van deze bouwmethode zijn. Daarom lijsten wij in dit artikel alle voor- en nadelen van houtskeletbouw op. Nadien wordt ook de gemiddelde prijs vermeld en het onderhoud dat noodzakelijk is bij een houtskeletbouw. Maar eerst geven we nog even kort mee wat een houtskeletbouw nu juist is.

Wat is houtskeletbouw?

Bij houtskeletbouw bestaat het huis uit een houten draagconstructie of ‘skelet’. Belangrijk om te weten is wel dat het langs de buitenkant niet zichtbaar is dat het huis bestaat uit een houten draagconstructie. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de uitstraling van jouw huis. Langs de buitenkant valt een huis met een houten draagconstructie niet te onderscheiden van een traditionele woning. 

Voordelen van houtskeletbouw

Het allergrootste voordeel van houtskeletbouw is dat je alles zelf in handen hebt, er zijn geen beperkingen. Het is de bouwmethode waarmee de bouwer op de meest eenvoudige manier al zijn of haar wensen en eisen realiteit ziet worden. 

Op vlak van arbeidsintensiteit is houtskeletbouw ook een zeer interessante optie. Want in tegenstelling tot een traditioneel huis, is het bouwproces van een houtskeletbouw veel korter. Het gaat namelijk veel sneller dan metselen. Een timmerman heeft minder tijd nodig per strekkende meter dan een metselaar, waardoor ook de arbeidskosten goedkoper uitvallen. Daarnaast is hout in relatie tot metselwerk een relatief licht, maar toch vrij sterk materiaal. Hierdoor kan de fundering meestal zo’n 20 tot 25% lichter worden uitgevoerd. Op de fundering kun je dus ook veel besparen.

Zoals in de vorige alinea aangegeven, heeft een timmerman minder tijd nodig per strekkende meter. Ook kunnen veel elementen prefab gemaakt worden in een fabriek. Met deze methode kun je binnen 5 dagen al een wind en waterdicht huis bouwen. Prefab elementen worden met veel precisie gemaakt en sluiten naadloos op elkaar aan.

Tot slot is een houtskeletbouw ook nog eens goed voor het klimaat. Hout is een ecologisch en duurzaam bouwmateriaal, gewonnen uit volgroeide bomen. Dit kan als relatief milieuvriendelijk worden beschouwd mits er na het kappen nieuwe bomen geplant worden. De productie van houtskeletbouwelementen heeft minder impact op de klimaatverandering dan het productieproces voor een traditioneel gebouwde muur (CO2 uitstoot en hoog energieverbruik).

Nadelen van houtskeletbouw

Er zijn weliswaar ook enkele nadelen verbonden aan een houtskeletbouw. Het grootste nadeel aan een houtskeletbouw is de isolatie. In tegenstelling tot een traditionele woning, zorgt hout voor veel minder goede isolatie. Verder bestaat er ook de mogelijkheid dat het hout kan gaan rotten. Daarvoor is het belangrijk om het hout goed te onderhouden en regelmatig te controleren of het hout nog in goede staat is, want vocht en schimmel krijgen bij een houten constructie sneller de kans dan bij cement. 

Tot slot is ook de brandveiligheid iets lager bij een houtskeletbouw dan bij een traditionele woning. Toch is dat nadeel zo goed als verwaarloosbaar, want er worden heel wat maatregelen genomen om de kans op brand zo klein mogelijk te houden. Zo bestaat de buitenbekleding uit brandvertragende materialen, worden de spouwen in de buitenmuur en eventuele gemene muur onderbroken met brandstoppen op het niveau van de tussenvloer. De spouw mag ook niet in verbinding staat met de dakruimte. 

Onderhoud houtskeletbouw

In tegenstelling tot bij een traditionele woning is er bij een houtskeletbouw veel meer onderhoud nodig. Zoals reeds aangehaald bij de nadelen, is het noodzakelijk om het houten skelet regelmatig te onderhouden. Wanneer er geen onderhoud plaatsvindt, krijgt het rotten van hout sneller de kans en is de levensduur van de complete woning minder. 

Naast vocht is ook ongedierte een gevaar voor het houten skelet. Wanneer je last krijgt van ongedierte is het dan ook belangrijk om snel en adequaat op te treden. Wij raden aan om regelmatig te controleren of het hout nog in goede staat is. Zo vermijd je dat je het ongedierte pas opmerkt als het hout al volledig beschadigd is. 

Prijs van een houtskeletbouw

De kostprijs van de dragende structuur bij houtskeletbouw is vergelijkbaar met andere bouwmethoden. Door de korte duur van de werken op de werf – 4 à 5 maanden – bespaar je wel op werkuren, maar de structuur van de wanden en vloeren worden in een atelier geproduceerd. Ook qua energieprestaties scoort houtskelet – omwille van doorgedreven isolatie – goed, en dat is goed nieuws voor jouw portemonnee.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte voor een houtskeletbouw te ontvangen.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte te ontvangen.

Vind een betrouwbare en lokale professional via het eerste platform van België.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand uw dosis inspirerende inhoud

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
X/Twitter

Over hetzelfde thema

Prijs van een dressing

Mogelijkheden en prijs van een dressing?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Bad of douche : hoe kiezen ?

Bad of douche: hoe kiezen?

Vertrouw uw houtskeletbouwtoe aan een gecertificeerde professional