De voordelen en prijs van vloerverwarming

Laatste update woensdag 21 augustus 2024

Vloerverwarming

Vertrouw uw vloerverwarming toe aan een gecertificeerde professional

Vind je radiatoren niet meer van deze tijd? Twijfel je nog over een verwarmingsmethode in je nieuwe woning, of wil je eventueel iemand overtuigen van je voorkeur voor vloerverwarming? Hier sommen we de belangrijkste voordelen op en maken we een overzicht van de zaken die de prijs van vloerverwarming bepalen. 

Voordelen van vloerverwarming

Je bespaart energie 

De voordelen beginnen bij besparingen: op energie en dus ook op je factuur. Wanneer je vloerverwarming vergelijkt met klassieke radiatoren, zie je al snel dat je bij vloerverwarming minder hoge temperaturen nodig hebt om hetzelfde comfort te bekomen. Het blijft natuurlijk een persoonlijke kwestie, maar de meeste mensen zullen hun klassieke radiatoren moeten verwarmen tot zo’n 60°C eer ze een aangename temperatuur in de ruimte ervaren. Bij vloerverwarming kan je al stoppen bij 30°C. Dan verbruik je dus minder energie, waardoor je natuurlijk ook bespaart op je rekening. 

Je krijgt sneller comfort 

Omdat je vloer nu eenmaal doorheen elke kamer ligt, kan je gelijkmatiger verwarmen dan met radiatoren. Je hebt dus geen extra warme of koudere plekken in elke kamer. Ook als je grote ruimtes hebt, biedt vloerverwarming dus meer voordelen. Omdat je de warmte onmiddellijk overal onder je voeten kan voelen, heb je het ook sneller warmer en ben je minder geneigd om de thermostaat toch nog een graadje hoger te zetten. En natuurlijk zijn je voeten je ook nog eens dankbaar, zeker in de winter, dat ze geen pantoffels meer nodig hebben. 

Je moet niet denken aan extra onderhoud

Eens je de vloerverwarming geïnstalleerd hebt, moet je vrijwel nooit meer denken aan het onderhoud van je verwarming. Het zou zelfs kunnen dat je een levenslange garantie geniet, afhankelijk van de aanbieder. Die installatie zal waarschijnlijk ook makkelijk verlopen, en al helemaal als je bouwt of renoveert

Je bespaart ruimte 

Bijkomende voordelen zijn de dingen die er net níet zullen zijn. Aangezien vloerverwarming geen plaats inneemt in je woning, biedt het ook voordelen op vlak van extra ruimte. De liefhebbers van mooie interieurs onder ons die zich graag bezighouden met de inrichting van hun woning, moeten dan ook nooit meer rekening houden met die radiatoren aan de muren als doornen in het oog.

Je zet in op veiligheid 

Dat je het systeem niet ziet, wil ook zeggen dat er geen ongelukken mee kunnen gebeuren. Zeker als je kleine kinderen in de omgeving hebt (of gaat hebben), zal dat ook een voordeel van vloerverwarming zijn. Ze kunnen er niet tegen stoten, op vallen of zich aan verbranden. Maar niet alleen kinderen hebben baat bij de veiligheid, want ook de luchtkwaliteit van je woning zal verbeteren. Waar radiatoren het zuurstofniveau naar beneden halen, doet vloerverwarming dit niet. De lucht circuleert ook minder en er ontstaat minder tocht, waardoor het stof minder rondvliegt en je minder snel stoffige ruimtes zal hebben. Zeker een pluspunt bij allergieën, maar natuurlijk ook op vlak van poetsbeurten. Ook van droge lucht heb je minder snel last bij vloerverwarming. Door de hogere luchtvochtigheid heb je dus ook minder weet van een droge keel of prikkelhoestjes bijvoorbeeld. Ook dat zijn dus voordelen van vloerverwarming.

Je combineert naar hartenlust 

Welke vloer je ook wilt of welk type er al ligt in je woning, het zal zich goed lenen tot vloerverwarming. Je kan eventueel wel kijken naar verschillende types vloerverwarming, en kijken of een bepaalde wijze van vloerverwarming beter past bij je vloeren. Vraag dit even na bij een expert. Zit je al met een warmtepomp of heb je net zonnepanelen laten installeren? Geen enkel probleem, ook daar kan je vloerverwarming een perfecte aanvulling op zijn. 

Prijzen van vloerverwarming

Het enige nadeel ten opzicht van de klassieke radiatoren: de installatie van vloerverwarming zal je hoogstwaarschijnlijk meer kosten. Maar voor zowat elk bouw- of verbouwproject geldt hetzelfde: jouw persoonlijke kostenplaatje hangt af van jouw persoonlijke woning. De prijzen van vloerverwarming liggen dus nooit vast. Vraag daarom bij enkele experten offertes aan voor een prijs op maat, en denk daarbij aan de volgende factoren:

Arbeidskosten 

De prijzen beginnen uiteraard bij de werkuren van de persoon die je vloerverwarming installeert. Dat zal licht verschillen tussen aanbieders, en kan je dus op voorhand vergelijken als je wilt. Maar ook de soort vloerverwarming zal hier invloed op hebben, omdat het ene systeem sneller gelegd zal zijn dan het andere. In principe kan je ook zelf vloerverwarming leggen. Zorg er dan wel voor dat je nog steeds een expert gecontacteerd hebt om de correcte materialen aan te schaffen en bevraag je goed op voorhand of je de klus wel in je eentje kan klaren. 

Materiaalkosten 

Zoals we al vaststelden, zal het type vloerverwarming ook een invloed hebben op de prijzen. Afgezien van de installatietijd zijn de materialen op zich ook een kost. Om een compleet beeld te krijgen van alle opties voor jouw vloer, kan je wederom best even contact opnemen met een expert. Doorgaans zijn de opties de volgende: het nat systeem, het droog systeem, infrezen of elektrische verwarming

Afvoer- en voorrijkosten 

Wanneer je een offerte aanvraagt, check dan even of de voorrij- en afvoerkosten er al werden bijgerekend. Voorrijkosten zullen niet altijd aangerekend worden en op afvoerkosten kan je ook besparen door alles na afloop zelf weg te brengen. 

Oppervlakte en fase

Het spreekt voor zich dat hoe groter je vloeren zijn, hoe meer materialen er nodig zullen zijn om ze allemaal te voorzien van verwarming. Hoe meer materialen, hoe meer je betaalt natuurlijk. Als je gaat bouwen, bespaar je mogelijk wel op de installatiekosten omdat de verwarming makkelijker gelegd kan worden. Als je vloer al langer ligt, zal de vakman zelf moeten kijken wat voor kosten er nog vasthangen aan de extra werkzaamheden. Ook die zullen uiteraard invloed hebben op de prijzen van je vloerverwarming. 

Functie 

Je moet niet enkel op vloerverwarming rekenen om je hele woning te verwarmen. Ook als al radiatoren hebt, kan het gewoon een goede aanvulling zijn. Als je je grote leefruimte nooit helemaal verwarmd lijkt te krijgen, of je in je bijbouw niet nog eens radiatoren wil installeren. Een bijverwarming zal uiteraard minder kosten dan wanneer je vloerverwarming de enige warmtebron in je woning vormt.

Op naar een warmere woning 

Zo, nu je alle voordelen nog eens op een rijtje hebt gezien en de beïnvloedende factoren op de prijs netjes staan opgesomd, ben je klaar voor je eigen vloerverwarming. Neem het zelf nog eens onder de loep, en klop zeker aan bij je lokale expert. Eens je het project hebt afgerond, zal je jezelf dankbaar zijn!

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte voor vloerverwarming te ontvangen.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte te ontvangen.

Vind een betrouwbare en lokale professional via het eerste platform van België.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand uw dosis inspirerende inhoud

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
X/Twitter

Over hetzelfde thema

Prijs van een dressing

Mogelijkheden en prijs van een dressing?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is de prijs voor buitenisolatie?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is het tarief voor het kappen van een boom inclusief afvoer?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Wat is de prijs voor een terras op palen?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Prijs voor het repareren van een leiding?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Wat is de prijs voor het ontwortelen van een boom?

Bad of douche : hoe kiezen ?

Bad of douche: hoe kiezen?

Vertrouw uw vloerverwarming toe aan een gecertificeerde professional