Waarom kiezen voor een vloer in natuursteen? Het is zeker de moeite om een vloer in natuursteen te overwegen. Natuursteen is een gesteente dat bestaat uit stollingsgesteente of kalkgesteente en is volledig door de natuur gevormd. Voor het gebruik in vloeren vind je ze voornamelijk terug in tegelvorm. Het is een enorm duurzaam en veelzijdig materiaal. In dit artikel overlopen we de voordelen van natuursteen, de soorten natuursteen en de prijs waar je je aan kan verwachten.
Soorten natuursteen
Er bestaan ontzettend veel variaties in natuursteen. Naast de verschillende soorten steen die je kan tegenkomen, kan een vloer van natuursteen ook op verschillende manieren bewerkt worden waardoor je bijvoorbeeld een meer matte of meer glanzende afwerking krijgt. Enkele populaire natuursteen voor vloeren zijn graniet, hardsteen en leisteen.
Granieten vloer
Een granieten vloer kom je voornamelijk tegen in grijstinten, maar kan je ook vinden in het zwart of in blauwgrijze of rode tinten. De grootste voordelen van een granieten vloer zijn de krasbestendigheid, de zuurbestendigheid en zijn slijtvastheid. Daarnaast is graniet wel een van de duurdere gesteenten om een vloer in te leggen.
Hardsteen
Hardsteen is een kalksteen. Het gesteente bestaat uit samengeperste sedimentlagen. Je vindt hardsteen voornamelijk terug in blauwachtige tinten. Er is vaak ook een bepaalde tekening terug te vinden in hardsteen, dit ontstaat door fossiele resten in het gesteente. Belgische hardsteen is een veelvoorkomende variant, maar je kan ook kiezen voor hardsteen uit Aziatische regio’s zoals bijvoorbeeld Vietnamese of Indiase hardsteen.
Leisteen
Leisteen bestaat uit verschillende laagjes klei-sediment en mineralen. Je kan deze steen vinden in verschillende kleuren zoals onder andere bruin, zwart, groen en zelfs okergeel. Een leistenen vloer is een van de goedkopere opties, maar heeft als nadeel dat die iets sneller signalen van lichte slijtage gaat vertonen. Dit kan wel bijdragen tot de authentieke charme die een leistenen vloer heeft.
Marmer
Daarnaast is marmer ook een populaire keuze. Marmer is gekristalliseerde kalksteen. Het geeft een luxueuze en moderne uitstraling aan je woning en is voornamelijk populair in zijn wit-zwarte vorm.
Voordelen natuursteen
Een vloer uit natuursteen brengt enkele grote voordelen met zich mee. Het is een ontzettend duurzaam materiaal, het kan wel decennialang meegaan. Daarnaast is natuursteen ook een zeer onderhoudsvriendelijk materiaal. Met een stofzuiger en een mild poetsmiddel kom je al heel ver bij een natuurstenen vloer. Om je vloer extra te laten beschermen kan je er zelfs voor kiezen om je vloer nog te laten impregneren. Daarnaast is een vloer uit natuursteen ook gemakkelijk te combineren met vloerverwarming.
Natuursteen heeft een tijdloze uitstraling en past zowat in elk interieur. Aan de verschillende soorten natuursteen die je kan terugvinden, kan je ook al merken dat het een zeer veelzijdig materiaal is en er voor ieder wat wils is. Natuursteen biedt doordat het een volledig natuurlijk materiaal is ook een zeker uniciteit. Elke steen en elke tegel uit natuursteen gaat net iets anders zijn dan de volgende. Daarnaast is natuursteen een materiaal dat je zowel binnen als buiten kan gebruiken, dus ook voor je buitenvloeren, zoals voor een terras, is dit een optie.
Prijs vloer in natuursteen
Per vierkante meter moet je voor een vloer in natuursteen rekenen op een prijs tussen de 110 en de 160 euro, afhankelijk van het soort natuursteen en eventuele bewerkingen op de steen. Deze prijs in inclusief plaatsing. Voor standaard granieten tegels betaal je per m2 (zonder plaatsing en BTW) tussen de 50 en 75 euro. Voor standaardtegels uit marmer valt de prijs tussen de 45 en 80 euro. Ook Belgische blauwe hardsteen heeft diezelfde prijs per m2. Leisteen of basalt zijn de goedkopere opties. Hiervoor betaal je ongeveer 30 à 45 euro per vierkante meter. Een vloer uit natuursteen is dus een heuse investering, maar wel een heel duurzame.
Een vakman inschakelen?
Om de keuze te maken voor een natuurstenen vloer en voornamelijk welke soort natuursteen je wilt gebruiken, kan je altijd de hulp inschakelen van een vloerder. Zij hebben de nodige expertise om te kijken welke opties het beste bij jouw woning en jouw wensen passen. Ook het laten leggen van een natuurstenen vloer vereist een zekere know-how waarvoor je best op een professional rekent. Aarzel niet om een offerte aan te vragen bij vakmannen in jouw regio te zoeken die je verder kan helpen met jouw natuurstenen vloer.