Crepi of gevelbepleistering is een vorm van gevelbedekking, het wordt gebruikt in combinatie met baksteen. Het is een mengsel op basis van cement. Af en toe wordt crepi ook gebruikt voor andere buitenmuren of zelfs binnenmuren, maar dan wanneer het ook gaat om metselwerk. Wanneer je crepi als gevelbekleding gebruikt, kan je dit ook gemakkelijk combineren met isolatie. De kosten van crepi zijn sterk afhankelijk van de soort die je gebruikt en de afwerking die je kiest. In dit artikel geven we je een overzicht van de prijs van crepi per m2.
De voordelen van crepi?
De grootste voordelen van crepi liggen hem in zijn mogelijkheden tot isolatie. Doordat de isolatie verwerkt wordt in de gevelbekleding wordt de onderliggende constructie van je huis ook beschermd. Daarnaast is een gevel met crepi ook sterk bestand tegen vocht en dus tegen verschillende weersomstandigheden zoals vriesweer. Door zijn sterke mogelijkheden tot isolatie kan je op lange termijn ook besparen op je energiefacturen.
De prijs van crepi?
De kostprijs van crepi hangt niet enkel af van je keuze om isolatie toe te voegen of niet, maar ook van de benodigde dikte van de pleisterlaag en de moeilijkheidsgraad van de werken, zoals het aanwezig zijn van schuine zijden of lastige hoeken. Verder onderscheiden we ook nog twee verschillende soorten crepi die een verschil in prijs kunnen maken. Over het algemeen wordt wel gesteld dat hoe groter de oppervlakte is, hoe lager de prijs ligt per m2.
Minerale crepi
Minerale crepi is een mengsel van kalk, zand en cement. Het is dus een volledig natuurlijk product. Hierbij kan je ook voor een speciale afwerking kiezen, namelijk krabpleister. Dit is een handmatige afwerking die een unieke look geeft, maar ook wel wat extra tijd en techniek vereist. Voor minerale crepi kan je rekenen op een prijs van 44 tot 55 euro per m2 wanneer deze mechanisch wordt aangebracht, maar bij krabpleister kan dit al snel oplopen tot 80 euro per vierkante meter.
Siliconen gebonden crepi
Siliconen gebonden crepi wordt gemaakt op basis van kunsthars. Het is een stuk flexibeler en gemakkelijker om mee te werken dan minerale crepi. Daardoor wordt er vaak voor siliconen gebonden crepi gekozen wanneer men dit wilt gebruiken in combinatie met isolatie. Voor siliconen gebonden crepi betaal je gemiddeld 44 tot 55 euro per vierkante meter. Maar hier komen vaak nog extra isolatiekosten bij kijken wanneer je daarvoor kiest.
Crepi zonder isolatie
Bij een gevelbedekking van crepi zonder isolatie betaal je enkel voor het plaatsen van crepi, wat logischerwijs een pak goedkoper uitkomt, zeker als je op korte termijn kijkt. Afhankelijk van het aantal vierkante meters, de verkozen afwerking, de moeilijkheidsgraad van het project en de dikte van de laag crepi betaal je gemiddeld 40 tot 80 euro per m2.
Crepi met isolatie
Wanneer je crepi of gevelbepleistering kiest als gevelbekleding inclusief isolatie betaal je gemiddeld 100 tot 140 euro per vierkante meter. Deze prijs is berekend op basis van een standaard laag EPS van 15 cm ter isolatie. De prijs hiervan is natuurlijk afhankelijk van het type isolatie dat je kiest en de dikte van de laag isolatie die je wenst. Een dikkere laag isoleert beter dan een dunnere laag en kan dus ook grote verschillen maken op je komende energierekeningen. Let op, wanneer je kiest voor een dikke laag isolatie kan je gevel wel eens verdikken en kan het dat er bepaalde aanpassingen nodig zijn zoals een aanpassing van de dakranden of raamdorpels. Hou hier zeker op voorhand rekening mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Afwerkingen
Je kan er voor kiezen om de crepi nog te laten afwerken met bijvoorbeeld gevelplint van natuursteen of sokkelpleister. Zo is je gevel beter beschermd tegen vuil. Voor gevelplint van natuursteen betaal je ongeveer 80 euro.
Een vakman inschakelen?
Om een duidelijker beeld te krijgen van de kosten van jouw project, vraag je best een offerte aan bij een of meerdere vakmannen in je regio. Zij kunnen je verder adviseren over de beste keuzes die je kan maken in verband met je renovatie. Gevelbezetting laat je ook steeds best doen door een professional met de nodige ervaring, kennis en die beschikt over het juiste materiaal. Zo ben je er zeker van dat je werken correct en kwaliteitsvol worden uitgevoerd.