Een kangoeroewoning bestaat uit twee delen: de hoofdwoning en de buidelwoning of ondergeschikte wooneenheid. Over het algemeen woont één gezin in de hoofdwoning en een zorgbehoevend persoon is de buidelwoning. Een kangoeroewoning wordt ook wel eens zorgwoning genoemd. In principe heeft elk woongedeelte alles wat nodig is. Iedereen heeft dus voldoende privacy, maar je bent toch dicht bij elkaar wanneer iemand hulp nodig heeft.
Wat is een kangoeroewoning?
Een kangoeroewoning is een woning waarin een aparte wooneenheid gemaakt wordt. De woning is de kangoeroe, de wooneenheid haar buidel. Een kangoeroewoning wordt ook wel zorgwoning genoemd omdat er een persoon die extra zorg nodig heeft in het ene deel woont en de andere mensen in het andere deel. Vaak gaat het om familie, maar dit hoeft niet. Ook huurwoningen mag je ombouwen tot zorgwoning op voorwaarde dat de eigenaar hier goedkeurig voor geeft.
Voor- en nadelen van een kangoeroewoning
Het grootste voordeel aan kangoeroewonen is dat je voor elkaar kan zorgen. Ouderen kunnen langer thuis blijven wonen, oma en opa kunnen op de kleinkinderen passen en mensen met een beperking kunnen makkelijker individueel wonen.
Daarnaast hoeft kangoeroewonen niet duur te zijn en kan het je zelfs geld besparen. Als je je huidige gezinswoning ombouwt tot kangoeroewoning, kan dit aan een btw tarief van 6% in plaats van 21%. Een nieuwbouwwoning is goedkoper dan twee afzonderlijke huizen en doordat je de kosten kan delen is dit vaak haalbaar.
Om goed samen te wonen is vertrouwen en respect erg belangrijk. Als dit er niet voldoende is, kan het samenleven al snel lastig worden. Dit is iets om rekening mee te houden bij de keuze om een kangoeroewoning te bouwen. Los daarvan zijn er geen grote nadelen verbonden aan een kangoeroewoning.
Regelgeving kangoeroewoning
Er zijn een aantal regels waar je aan moet voldoen. Je mag niet zomaar met meerdere gezinnen samenwonen in een eengezinswoning. Een kangoeroewoning moet dan ook aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Beide delen van de woning zijn van dezelfde eigenaar
- De buidelwoning mag niet meer dan een derde van het totale bouwvolume van de woning beslaan
- De buidelwoning is ingericht voor maximum twee personen waarvan minstens één ouder is dan 65 jaar of maximum twee personen die om een andere reden hulpbehoevend zijn. Dit kan gaan om een persoon met een handicap, een persoon die hulp nodig heeft om zelfstandig te leven of een persoon die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming van de Vlaamse Sociale bescherming. De zorgverlener mag ook bij de hulpbehoevende persoon intrekken.
Als je je woning niet uitbreidt, moet je dit enkel melden aan de gemeente. Vergroot je je woning of verandert er iets aan de constructie van je woning? Dan heb je wel een vergunning nodig. Als de zorgsituatie verandert en de persoon niet langer inwoont, heb je ook weer meldingsplicht.
Tips bij kangoeroewonen
Is alles in orde met de regelgeving? Dan kan je starten met het uitbreiden van je woning. Een belangrijke stap is de indeling van je woning. Als er minder mobiele mensen komen inwonen, is een wooneenheid op de gelijkvloerse waarschijnlijk een beter idee dan op zolder bijvoorbeeld. Eventueel kan je een architect inschakelen om je hierbij te helpen. Zij kunnen meekijken hoe je de woning optimaal kan benutten en zorgen er voor dat je geen belangrijke details over het hoofd ziet.
Daarnaast zijn goede afspraken erg belangrijk. Samenleven met anderen is niet altijd makkelijk. Om problemen te voorkomen, is het dan ook een goed idee in het begin even samen te zitten. Hoe verdeel je de kosten? Wie onderhoudt de tuin? Spring je gewoon bij elkaar binnen of vraag je vooraf om toestemming? Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden. Luister goed naar elkaar en zorg dat de afspraken duidelijk zijn voor iedereen. Het kan handig zijn bepaalde zaken vast te leggen bij een notaris. Hoe zit het met de huur? Wat gebeurt er bij een scheiding, sterfgeval of verkoop? Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Een kangoeroewoning heeft over het algemeen geen gevolgen voor je belastingen. Er wonen meerdere gezinnen samen in één woning, maar ze worden niet als één gezin gezien. Fiscale voordelen blijven hierdoor gelijk. Er kan wel een gevolg zijn voor de woonbonus. Omdat het in principe om twee delen gaat, is het niet de enige eigen woning van de eigenaar.
Als een kangoeroewoning om welke reden dan ook geen optie is, zijn er voldoende alternatieven voor zorgbehoevenden. Denk bijvoorbeeld aan assistentiewoningen, thuishulp of woonzorgcentra.
Heb je hulp nodigt bij de renovatiewerken? Neem dan contact op met een vakman. Zij kunnen je bijstaan waar nodig.