Bij het bouwen of renoveren van een huis komt veel kijken. Een aantal belangrijke taken kan je overlaten aan een architect. Bij werken waarvoor je een vergunning nodig hebt, is het over het algemeen verplicht om een architect in te schakelen. Maar wat zijn de taken van een architect precies? Dat kom je te weten in dit artikel!
Wat zijn de taken van een architect?
Architecten ontwerpen huizen en andere gebouwen. Ze visualiseren dit in ontwerp- en bouwtekeningen. Ook bij verbouwingen van een bestaande woning kan een architect je bijstaan. Ze kunnen je bovendien begeleiden bij het administratieve en technische proces van de verbouwing. Er bestaan verschillende specialisaties binnen de architectuur. Afhankelijk van de werken, heb je dus een andere architect nodig. We sommen ze hieronder voor je op:
Informatie architect
Een informatie architect is er enkel bij grote werken waar meerdere architecten aan meewerken. Hij maakt een architectuurontwerp van grote, complexe systemen en rapporteert alles aan het architectuurteam. Bovendien zorgt deze persoon er voor dat alles vlot verloopt.
Binnenhuisarchitect
Een binnenhuisarchitect of interieurarchitect kan je bijstaan bij de inrichting van je woning. Hij kan je advies geven over bouwkundige constructies, bouw- en vergunningsaanvragen regelen en offertes opstellen.
Interieuradviseur
Een interieuradviseur kan je helpen bij de inrichting van je woning. Dit kan gaan over meubels, kleuren of accessoires. Deze persoon zal bepaalde zaken minder snel over het oog zien. Hij houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat de plaats van een stopcontact niet in de weg staat of onhandig is voor de manier waarop jij je dagelijkse leven leidt.
Tuin- en landschapsarchitect
Tenslotte is er nog de tuin– en landschapsarchitect. Zij kunnen je helpen bij het ontwerpen van een mooie tuin.
Weet je niet goed waar te beginnen? Neem contact op met een vakman. Samen kunnen jullie bekijken wie je precies nodig hebt.Vraag een gratis offerte aan bij een architect
Voor- en nadelen van een architect
Voordelen van een architect
Kennis
Een architect heeft allerlei kennis die er voor zorgt dat je project vlot en kwaliteitsvol verloopt. Boven kunnen ze je allerlei goed advies geven.
Minder stress
Architecten staan je bij tijdens het verloop van de werken. Ze coördineren het proces en nemen beslissingen. Dit bespaart je een hoop gedoe.
Netwerk
Architecten hebben allerlei nuttige contacten. Ze kunnen je de beste vakmannen aanraden en je helpen bij het aanvragen van vergunningen.
Beschermd beroep
Niet iedereen kan zich zomaar architect noemen. Na een jarenlange studie, moeten ze zich inschrijven bij de Orde van Architecten. Zo weet je zeker dat je samenwerkt met een expert.
De waarde van je woning stijgt
Een architect zal er voor zorgen dat je woning goed ontworpen is en alles logisch geplaatst en ingericht wordt. De waarde van je woning zal hierdoor stijgen. Vraag een gratis offerte aan bij een architect
Nadelen van een architect
Prijs
Architecten zijn niet goedkoop. Het is natuurlijk wel belangrijk om te onthouden dat je hier kennis, kwaliteit en de zekerheid van een goed afgewerkte woning voor terugkrijgt.
Het proces
Bij het ontwerpen van een huis worden verschillende stappen doorlopen.
Stap 1: schetsontwerp
Allereerst bespreek je je wensen en verwachtingen met de architect. Op basis hiervan maakt deze een eerste schets.
Stap 2: Voorlopig ontwerp
Vanuit de schets wordt een meer uitgewerkte schets gemaakt die vaak 3D gevisualiseerd is. Samen kan je kijken of je hier tevreden mee bent of dat er een aantal aanpassingen moeten gebeuren.
Stap 3: finaal ontwerp
Tenslotte maakt de architect het definitieve ontwerp. Dit ontwerp leg je ook voor aan de gemeente: zij bepalen of je toestemming hebt om te bouwen.
Stap 4: technisch ontwerp
Op basis van het definitieve ontwerp, wordt er een technisch ontwerp uitgewerkt. Hierin staat allerlei informatie: de materiaal ontmoetingen, rioleringsverloop, het balkenplan en een detailtekening. Uit deze informatie wordt ook de energiezuinigheid berekent.
Stap 5: vergunningen aanvragen
Vooraleer je kan starten met de bouwwerken, heb je een omgevingsvergunning nodig. Dit krijg je als de gemeente je technisch ontwerp goedkeurt.
Stap 6: werktekeningen
In deze voorlaatste stap zitten de architect, aannemer en andere actoren samen om een werk overeenstemming af te sluiten. Installatievoorzieningen en gegevens van de constructeur worden opgenomen in de werktekening.
Stap 7: uitvoering
Uiteindelijk kunnen de werken beginnen. De rol van de architect hierbij is het begeleiden van het proces en je hierover te informeren. Zorg er voor dat alle afspraken voordat je begint met bouwen duidelijk op papier staan om latere problemen te vermijden.
De prijs
De prijs die je betaalt voor een architect hangt af van verschillende factoren. Onder andere het aantal en welke werkzaamheden je laat uitvoeren, de soort architect en een heleboel andere zaken spelen hierbij een rol. In de tabel hieronder zie je een aantal prijsvoorbeelden. De prijs voor jouw project kan hier dus sterk van verschillen. Voor een juiste prijsschatting vraag je best een offerte aan.
Project | Richtprijs |
Uittekenen van de woning | Vanaf 500 euro |
Aanbouw woning: inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestek | Vanaf 9000 euro |
Uitbouw begane grond: inclusief ontwerp en bouwaanvraag | Vanaf 2500 euro |
Uitbreiden van de gehele woning | 10.000-15.000 euro |
Heb je meer informatie of hulp nodig bij je renovatie of bouwproject? Neem dan contact op met een vakman.