Zelfs als, zoals we onlangs op de blog schreven – Welk verwarmingssysteem kiezen? – de verwarmingsmarkt nog nooit zo uitgebreid is geweest. Het wordt nog steeds gedomineerd door gasketels of stookolieketels, en onder deze vooral door condensatieketels. Inderdaad, wanneer u professionals op het gebied van verwarming raadpleegt, wijzen zij u vaak op een condensatieketel. Maar waarom? Wat zijn de voordelen van het gebruik van een condensatieketel om te verwarmen? Is dit de ideale oplossing? We zullen deze vragen in dit artikel beantwoorden.
Wat is een condensatieketel?
Het belangrijkste kenmerk van de condensatieketel is dat hij in staat is om het grootste deel van de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding te laten condenseren. Dit zorgt ervoor dat de warmte van deze damp wordt teruggewonnen en het rendement van de ketel aanzienlijk wordt verhoogd. Hij kan op stookolie of gas werken. Dit systeem blijkt zeer effectief te zijn, maar ook veel milieuvriendelijker dan om het even welk oud ketelmodel.
Wat zijn de voordelen van de condensatieketel?
Het eerste kenmerk dat verwarmingsspecialisten ons aanmoedigt om te kiezen voor een condensatieketel, is dat andere soorten ketels geleidelijk aan zullen verdwijnen. Deze toekomstige verdwijning wordt verklaard door een Europese richtlijn van 2015, die ketels verplicht aan bepaalde criteria te voldoen. Op dit moment voldoen alleen condensatieketels aan deze criteria.
Daarnaast biedt de condensatieketel het beste rendement, doordat hij minder energie verbruikt dan een traditionele of een laagtemperatuurketel. Experts schatten dat een condensatieketel een rendement van 15% tot 20% hoger kan behalen dan traditionele ketels.
Tenslotte is een van de laatste voordelen van een condensatieketel de prijs. Dit stelt u in staat om uw energierekening aanzienlijk te verlagen. Toch kan de investering die nodig is voor de installatie van een condensatieketel voor veel mensen aanzienlijk lijken.
De condensatieketel, de goedkoopste oplossing?
Om uw financiële voordeel te berekenen bij het vervangen van uw oude ketel door een condensatieketel, moet u de gedane investering delen door wat u wint dankzij het hogere jaarlijkse rendement om het aantal jaren te ontdekken dat nodig is om het geïnvesteerde geld terug te verdienen.
Voor een nauwkeurige berekening moet u rekening houden met de verschillende extra kosten die kunnen ontstaan bij het vervangen van uw ketel, zoals de aansluiting op de riolering, het bekleden van de schoorsteen of het vervangen van het regelsysteem.
Over het algemeen is aangetoond dat bij de overstap naar een condensatieketel uw jaarlijkse verbruik met 15 tot 20% verbetert. Om uw terugverdientijd te berekenen, moet u de volgende berekening maken: prijs van de nieuwe installatie ÷ (15 tot 20% van het jaarlijkse verbruik x brandstofprijs). De installatiekosten (500 tot 1500€ afhankelijk van de aan te brengen wijzigingen) variëren uiteraard van huishouden tot huishouden, net als de keuze van de ketel (2000 tot 6500€ afhankelijk van het type, merk of vermogen).
Maar zelfs met deze variabelen verdient u uw aankoop binnen vijftien jaar terug. Een Belgisch huishouden behoudt zijn ketel gemiddeld minstens 25 jaar. Verwarmingsexperts hebben daarom gelijk om dit economische argument aan te voeren om u te overtuigen over te stappen op de condensatieketel.
Wat zijn de nadelen?
Door zijn werking stoot uw condensatieketel dagelijks bijna 10 liter water uit. Het is daarom aan te raden om het systeem op het riool aan te sluiten om een comfortabelere situatie te krijgen.
Bovendien is het cruciaal om te weten dat in afwezigheid van stadsgas, voor condensatieketels op gas, een propaangastank buiten uw woning moet worden geplaatst. Naast het esthetische aspect van de tank buiten, zal het rendement met propaangas veel minder efficiënt zijn dan met stadsgas.
De condensatieketel, een ecologische oplossing?
Steeds meer mensen zijn bezorgd over hun ecologische voetafdruk. Misschien bent u er een van. U vraagt zich daarom waarschijnlijk af of de condensatieketel een milieuvriendelijke keuze is.
Het is mogelijk om het glas halfvol of halfleeg te zien bij condensatieketels. Door zijn zeer hoge rendement vermindert hij namelijk het energieverbruik. Bijgevolg draagt hij bij aan het behoud van de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet. Echter, condensatieketels werken nog steeds met gas of stookolie en zetten hun gebruik voort. Bovendien blijven ze broeikasgassen produceren.
De persoon die een condensatieketel in zijn huis installeert, kan dus denken dat hij beter doet dan iemand met traditionele of laagtemperatuurketels op milieugebied. Als hij echter echt zijn ecologische voetafdruk wil beperken, kiest hij liever voor warmtepompen. De installatie is weliswaar duurder, maar de milieueffecten zijn vrijwel nihil.
Enkele laatste details
Wat het onderhoud van uw ketel betreft, het is verplicht om dit jaarlijks uit te voeren. Bovendien moet dit gebeuren door een erkende verwarmingsspecialist. Hij zal de ketel inspecteren en indien nodig schoonmaken. Hij zal ook uw ketel afstellen zodat deze zo min mogelijk gas uitstoot en zo min mogelijk brandstof verbruikt. U ontvangt vervolgens een onderhoudsattest.
Om volledig te profiteren van het rendement van uw condensatieketel, moet u ervoor zorgen dat uw huis goed geïsoleerd is. Anders kunt u tot 30% warmte verliezen.
In dit artikel heeft u geleerd hoe een condensatieketel werkt, waarom deze de voorkeur geniet van professionals, de nadelen ervan en de milieueffecten. Als u denkt dat dit het systeem is dat u nodig heeft, neem dan contact op met een verwarmingsspecialist voor de vervanging van uw oude ketel of voor de installatie van een nieuwe.