In rood-oranje tinten komt de herfst zachtjes tevoorschijn. De temperaturen beginnen te dalen en de regen valt harder. Met de komst van de herfst heeft je tuin je hulp nodig om zich voor te bereiden op de komende strenge winter. TrustUp.be biedt je 8 klusjes aan om in je tuin te doen in de herfst. Tussen september en december horen planten, onderhoud en snoeien bij het vocabulaire van een ervaren tuinier. Na het lezen van dit artikel kun je eindelijk antwoord geven op de vraag: “Welke tuinwerkzaamheden zijn er in de herfst te doen?”.
Planten in je tuin in de herfst
De herfst is het ideale seizoen om bomen met blote wortels en fruitbomen te planten. November staat bekend als de beste maand om te planten. De zomerse warmte blijft nog in de grond, terwijl de herfstregen aan de waterbehoefte van je planten voldoet. Tijdens het herfstseizoen moeten bomen met blote wortels direct in de grond worden geplant. Hun wortelontwikkeling is bijna 100% gegarandeerd.
Bollen zijn ook planten die dol zijn op het herfstklimaat. Planten tussen september en november staat bekend om sneller te bloeien en beter te wortelen. De bollen moeten twee tot drie keer hun grootte diep in de grond worden geplant. Het puntige uiteinde van de bol wordt naar boven geplaatst en vervolgens met aarde bedekt.
Je bodem verzorgen
In de herfst heb je de kans om voor je bodem te zorgen. Om deze zo goed mogelijk voor te bereiden op de winterkou is spitten bijna essentieel. Spitten zorgt voor lucht in de bodem en maakt het gemakkelijker om mee te werken. Een goed onderhouden bodem zorgt ervoor dat je toekomstige planten goed kunnen groeien. Sommigen beweren dat spitten risico’s met zich meebrengt voor de micro-organismen in de grond. Het is dan belangrijk om oppervlakkig te spitten en advies in te winnen bij een professionele tuinier. Andere gereedschappen zoals de spitvork en grelinette kunnen ook worden gebruikt om voor je bodem te zorgen.
Je tuin schoonmaken in de herfst
Je tuin heeft in de herfst ook een schoonmaakbeurt nodig. Dit betekent het opruimen van je gazon, bloembedden en paden. Schoonmaken kan verschillende vormen aannemen: het verzamelen van bladeren, het voorbereiden van compost, wieden, enzovoort. Wij raden sterk aan om compost te maken. Door je groenafval te gebruiken, kun je je bomen een uitstekende natuurlijke meststof geven.
Het onderhoud van je gazon is essentieel. De herfst is niet ideaal voor je gras: regen, gebrek aan licht en kou kunnen het verzwakken. Het is daarom belangrijk om alle bladeren te verwijderen die je gras zouden kunnen verstikken en die de vorming van mos zouden bevorderen. Professionals raden aan om je gazon tot begin november te maaien. Het maaien moet oppervlakkig zijn: door genoeg gras te laten staan, kan je gazon beter licht opnemen en beter bestand zijn tegen mos en onkruid. Voor een gezond gazon kun je ook een meststof met weinig stikstof en veel kalium gebruiken. Dit versterkt de afweer van je gazon en maakt het beter bestand tegen de negatieve temperaturen van de winter.
Je moestuin voorbereiden
Voor tuiniers betekent de herfst de laatste oogst van fruit en groenten. Het is dan nodig om alle groenten uit je moestuin te verwijderen zodat ze niet in de grond gaan rotten. Alleen wortelgroenten en bladgroenten kunnen het vochtige herfstklimaat overleven. Vergeet niet: ook zonder groenten moet je moestuin onderhouden worden. De herfst is de beste tijd om voor je bodem te zorgen. Je kunt hem verrijken met compost of mest. Het belangrijkste doel is om de grond niet kaal te laten. Sterke regenval kan de bodem beschadigen. De herfst is ook een kans om wintergroenten te planten, zoals winterse sla, kool, prei, enzovoort. We raden ook aan om je fruitbomen in deze periode te planten.
Je bomen en struiken snoeien
Rozenstruiken staan erom bekend dat ze niet van winterkou houden. Voordat de negatieve temperaturen komen, hebben je rozenstruiken wat onderhoud nodig. Ze moeten worden gesnoeid en nieuwe rozenstruiken moeten worden geplant. Snoeien geldt ook voor struiken. Sommige kunnen geel worden, hun takken kunnen buigen of beginnen te rotten, ze moeten dan worden gesnoeid. In de herfst concentreert de energie zich voornamelijk bij de wortels. Struiken moeten tot ongeveer ¼ van hun grootte worden gesnoeid. Het is beter om advies te vragen aan je kweker.
Hetzelfde geldt voor heggen. Met de komst van de herfst neemt de vochtigheid toe. Je heggen kunnen gaan rotten als ze niet worden gesnoeid. Het is belangrijk om ze te snoeien zonder gaten te maken, anders groeien de bladeren in de winter niet terug. Door je heg te snoeien, kan deze goed ademen en meer licht opnemen.
Je terras verzorgen
Je tuin is niet de enige die onderhoud nodig heeft ter voorbereiding op de winter. Het meubilair op je terras moet ook worden onderhouden. Als je plastic meubilair hebt, aarzel dan niet om het schoon te maken met warm water en zeep en het vorstvrij op te bergen. Exotisch houten meubilair is bestand tegen vorst. Planten in potten moeten naar binnen. De bloembakken moeten worden geleegd. Je kunt je terras ook schoonmaken om vuil en mos te verwijderen. Voor wat extra decoratie kun je kiezen voor helleborus of primula’s die in het voorjaar zullen bloeien.
Je planten beschermen
Potplanten kunnen niet tegen vorst. Ze moeten naar binnen of in een aparte ruimte worden gezet. Zomerbollen (dahlia’s), exotische of mediterrane planten (olijfbomen, enzovoort) moeten naar binnen en vorstvrij worden gezet. We raden aan om een koude ruimte zoals een kelder te gebruiken om je zomerbollen te bewaren. Deze moeten in een doos worden geplaatst.
Bloembedden en rozenstruiken kunnen niet tegen vorst. Ze moeten worden gesnoeid en bedekt met bladeren, noppenfolie of takjes.
De resterende planten verliezen hun bladeren. Dit is een kans om voor zieke bomen te zorgen. Er zijn behandelingen beschikbaar die ervoor zorgen dat je bomen in het voorjaar krachtig bloeien.
Je gereedschap onderhouden
Een tuinier zonder gereedschap is geen tuinier. Na een jaar van planten, verpotten en bodemvoorbereiding hebben je gereedschappen onderhoud nodig. Je vorken, schoppen en harken moeten worden gewassen en ingevet met olie. Snijgereedschap moet ook worden geolied. Je kunt ze desinfecteren om ziektes te voorkomen. Voor de handgrepen van gereedschap kun je staalwol gebruiken om splinters te verwijderen. Een beetje lijnzaadolie helpt om je houten gereedschap een nieuwe look te geven. Tot slot is het belangrijk om je gereedschap op een vochtvrije plaats op te bergen.