Zwembadrolluiken zijn erg handig om je zwembad te beschermen tegen bladeren en ander vuil, ze zorgen ervoor dat kleine kinderen niet in het water kunnen vallen, ze houden je zwembadwater warm, … Als je op zoek bent naar een goede bescherming voor je zwembad, is een zwembadrolluik dus ideaal. Weet je niet goed welke zwembadrolluik je moet kiezen? Hieronder vind je meer informatie over de verschillende soorten, de voor- en nadelen en de prijs.
Wat is een zwembadrolluik en waarom is het nodig?
Als je een zwembad in je tuin hebt, maak je er waarschijnlijk niet het hele jaar door gebruik van. De meeste mensen zwemmen niet in koude, natte periodes. Het is aangeraden om je zwembad in die periode te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld met een speciaal zeil, maar de beste bescherming krijg je met een zwembadrolluik. Zwembadrolluiken bieden bescherming in alle seizoenen en zijn eenvoudig uit te rollen en in te trekken.
Er zijn verschillende redenen waarom een zwembadrolluik nuttig is:
- Vuil zoals bladeren en stof vallen niet in het zwembad. Je moet dus minder vaak schoonmaken.
- Als het zwembadrolluik uitgerold is, warmt het water sneller op en zal de warmte ook beter bewaard blijven.
- Het zorgt voor extra beveiliging: kleine kinderen, huisdieren, … kunnen niet in het water vallen.
- Heb je een zwembad binnen? Dan zorgt een zwembadrolluik er voor dat er minder verdamping en vocht in de ruimte is.
Voor- en nadelen zwembadrolluik
Zwembadrolluiken zijn erg handig. Naast de vele voordelen, heeft het echter ook enkele nadelen. We sommen zowel de voor- als nadelen van een zwembadrolluik hieronder nog eens kort op.
Voordelen zwembadrolluik
Energiebesparing
Tegenover een afdekzeil of een noppenfolie, wat ook gebruikt kan worden om je zwembad af te dekken, isoleert een zwembadrolluik een pak beter. De warmte blijft langer behouden.
Veiligheid
Als er kinderen of huisdieren rondlopen, zorgt een zwembadrolluik er voor dat ze zeker niet in het water kunnen vallen.
Minder algengroei en bescherming tegen vuil
Als je zwembadrolluik gesloten is, zullen insecten, bladeren en ander vuil minder snel in het zwembad terecht komen.
Minder schoonmaken
Doordat er minder vuil in het zwembad terecht komt, zul je het minder vaak moeten schoonmaken. Hierdoor bespaar je ook op onderhoudsproducten.
Comfort
Een zwembad afdekken met een rolluik gaat makkelijker en sneller dan de andere opties.
Nadelen
Prijs
Je bespaart dan wel op verwarmings- en onderhoudskosten, maar het installeren van een zwembadrolluik is niet goedkoop. Een inbouwrolluik is duurder dan een opbouwrolluik.
Lamellen reinigen om storingen te voorkomen
Wanneer je de rolluik oprolt, kan het vuil dat op de lamellen ligt meegenomen worden in de rol. Dit vuil kan zich ophopen en dit kan voor storingen zorgen. Je moet de lamellen dus af en toe schoonmaken met een zachte borstel om dit te voorkomen. Als je budget wat groter is, kan je ook een systeem aanschaffen met een zelfreinigende werking.
Beschadigingen bij hagel
Bepaalde soorten lamellen, vooral diegene die gemaakt zijn van PVC, kunnen beschadigd raken bij hagel. Vaak dekt de verzekering deze soort schade, dus de lamellen kunnen gewoon vervangen worden als dit nodig is.
Soorten zwembadrolluiken
Opbouwrolluik
Een opbouwrolluik is het meest gebruikte systeem. Er wordt een oproller aan de hand van het zwembad geplaatst die de rolluik automatisch of handmatig oprolt en inrolt. Het uiterlijk van deze soort wordt over het algemeen als minder mooi beschouwd, maar het is eenvoudig aan te bouwen, ook als het zwembad al geplaatst is.
Inbouwrolluik
Een inbouwrolluik is geïntegreerd in het zwembad, waardoor het qua uiterlijk mooier is. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze soort zwembadrolluik te laten plaatsen: een nis achter het zwembad, in het zwembad, een ondergrondse nis op de bodem van het zwembad of een rolluik op de grond.
Mogelijkheden zwembadrolluik
Opwarmen door zonne-energie
Bepaalde zwembadrolluiken, zorgen er voor dat het zwembad opgewarmd wordt. Als dit gebeurt op basis van zonne-energie bespaar je geld én het is beter voor het milieu.
Automatisch of manueel
Er zijn automatische en manuele zwembadrolluiken. Afhankelijk van je budget en je wensen, kan je hier een keuze tussen maken.
Heb je nog bepaalde wensen of verlangens voor je zwembadrolluik? Bespreek deze met een vakman, zij kunnen je vertellen wat er precies mogelijk is.
Prijs zwembadrolluik
De prijs hangt af van de soort, de grootte, het materiaal, de omkasting, … gemiddeld betaal je voor een zwembadrolluik met een opbouwsysteem van 7 op 3 meter minstens 5000 euro. Een inbouwrolluik voor een zwembad van dezelfde grootte kost minstens 10.000 euro. Een meer exacte prijsschatting voor een zwembadrolluik dat voldoet aan jouw noden en wensen, kan je aanvragen bij een vakman.
Heb je nog vragen over zwembadrolluiken of andere methodes om je zwembad af te dekken? Neem dan contact op met een vakman.