Om het rendement van je zonnepanelen hoog te houden, is het aangeraden ze regelmatig te reinigen. Schone zonnepanelen verlengen ook de levensduur. In dit artikel lees je meer over waarom het een goed idee is je zonnepanelen regelmatig te (laten) reinigen, of je dit zelf kan doen of best een specialist inschakelt en de geschikte materialen en technieken.
Zonnepanelen reinigen: waarom en wanneer?
De grootste reden waarom je zonnepanelen best regelmatig reinigt, is om de opbrengst optimaal te houden. Als er vuil op de panelen ligt, kan de zon minder goed opgenomen worden en zal er dus minder energie gecreëerd worden. Bovendien is de levensduur van schone zonnepanelen langer.
Het reinigen van je zonnepanelen doe je best ongeveer één keer per jaar. Jaarlijks reinigen zorgt voor een extra rendement van 3%. De frequentie van het schoonmaken is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Als er bijvoorbeeld veel bladeren op jouw zonnepanelen vallen, kan je ze best vaker reinigen. Kijk je zonnepanelen een aantal keer per jaar na: vaak kan je zelf wel inschatten of het nodig is om de panelen te reinigen.
De schoonmaakbeurt plan je best in aan het begin van de lente op een moment dat de zon niet te fel schijnt. Op deze manier zijn je zonnepanelen schoon in de periode dat ze zon het vaakst schijnt en vermijd je dat het water te snel opdroogt en vlekken achterlaat.
Ook wanneer het sneeuwt is het aangeraden je zonnepanelen schoon te maken. In koude periodes schijnt de zon regelmatig fel, maar wanneer er sneeuw op je panelen ligt kunnen ze hier niets mee doen. Je verwijdert de sneeuw best met een telescopische wisser. Strooizout en water zijn sterk afgeraden.
Zelf reinigen of een specialist inschakelen?
Het onderhoud van je zonnepanelen kan je zelf doen of laten uitvoeren door een vakman. Allebei heeft het voor- en nadelen.
Zonnepanelen zelf reinigen
Voordelen
- Geen arbeidskosten
Het grootste voordeel van het zelf reinigen van je zonnepanelen, is dat je geen arbeidskosten moet betalen.
Nadelen
- Kosten speciaal schoonmaakmateriaal
Je kan je zonnepanelen niet zomaar schoonmaken met eender welk product. Wanneer je zelf je zonnepanelen reinigt, moet je investeren in schoonmaakmateriaal.
- Risico op schade aan de zonnepanelen
Wanneer je zonder kennis, goede technieken of de juiste materialen je zonnepanelen gaat reinigen, loop je het risico dat je ze beschadigt.
- Gevaarlijk
De meeste daken zijn niet heel veilig om op te staan. Wanneer je ze zelf gaat reinigen, is er valgevaar.
Zonnepanelen laten reinigen
Voordelen
- Kwaliteitsvol
Als je het reinigen van je zonnepanelen overlaat aan een specialist, ben je zeker van een correcte uitvoering en kwaliteitsvolle materialen.
- Geen valrisico
Wanneer je zelf je zonnepanelen reinigt, is er een kans dat je van het dak valt. Wanneer je deze werken uitbesteedt, is er geen valrisico.
- Geen risico op beschadiging
Vakmannen weten wat ze doen. De kans dat je zonnepanelen beschadigd raken tijdens het schoonmaken is klein.
- Ander onderhoud naast het reinigen
Een specialist kan je zonnepanelen meteen nakijken op schade of defecten. Op deze manier ben je er snel bij mocht er iets gerepareerd moeten worden.
Nadelen
- Arbeidskosten
Als je een vakman inschakelt, moet je arbeidskosten betalen. Het voordeel is dan weer dat zij over alle juiste materialen beschikken en je hierop dus geld bespaart.
Conclusie: zelf reinigen of de werken laten uitvoeren?
Het is beter om je zonnepanelen te laten reinigen door een vakman, zeker als je zonnepanelen niet goed bereikbaar zijn. Het is niet altijd even veilig om ze zelf schoon te maken en je kan de panelen makkelijk beschadigen. Bovendien is het prijsverschil niet al te groot.
Zelf je zonnepanelen reinigen: hoe doe je dat?
Materialen
De foute materialen kunnen je zonnepanelen beschadigingen of er voor zorgen dat je ze niet schoon krijgt. Agressieve producten, hogedrukreinigers, schuurmiddel, … zijn afgeraden. We bespreken een aantal materialen en producten die wél nuttig zijn:
Telescoopborstel, spons of zachte borstel
Telescoopreinigers zijn beschikbaar in verschillende lengtes, waardoor ze handig zijn als de zonnepanelen moeilijk bereikbaar zijn. Sommige telescoopborstels hebben een inwendige wateraanvoer. Dit is nuttig als je ze wilt combineren met osmosewater. Zijn je zonnepanelen makkelijk te bereiken? Dan kan je ook een spons of zachte borstel gebruiken.
Osmosewater
Osmosewater is gezuiverd water zonder nitraten, kalk of zout. Dit is ideaal om je zonnepanelen mee te reinigen omdat het geen strepen en plekken achterlaat.
Zonnepanelen reiniger
Als je zonnepanelen sterk vervuild zijn, kan je een reinigingsproduct gebruiken dat specifiek gemaakt is voor zonnepanelen.
Stappenplan
Er zijn drie belangrijke stappen die je moet volgen wanneer je zonnepanelen gaat reinigen:
Stap 1: voorbereiding
Vooraleer je de zonnepanelen gaat reinigen, tref je best eerst de nodige voorbereidingen. Op deze manier voorkom je ongelukken en beschadigingen en zal het schoonmaken zelf een pak vlotter verlopen. Je schakelt best de zonnepanelen-installatie uit. ook grof vuil zoals takken kan je op voorhand al verwijderen. Afhankelijk van je dak, heb je een ladder of stelling nodig.
Stap 2: zonnepanelen reinigen
Het reinigen van je zonnepalen doe je best met osmosewater. Dit is gezuiverd water zonder kalk, nitraten, … Dit water is ecologisch en laat geen strepen achter op de panelen, wat belangrijk is om de opbrengt van je zonnepanelen optimaal te houden. Ook is het mogelijk een speciale zonnepanelen reiniger te gebruiken. Vooral als je zonnepanelen sterk vervuild zijn, kan dit nuttig zijn.
Stap 3: zonnepanelen borstelen
Tenslotte moet je de zonnepanelen borstelen zodat restjes mos en ander vuil ook verwijderd worden. Hiervoor heb je een speciale borstel nodig die geen krassen maakt op de panelen.
Prijs zonnepanelen reinigen
Als je de schoonmaakwerken zelf uitvoert, betaal je voor het materiaal en de producten. De kosten hangen dus af van de keuzes die je maakt. Als je er voor kiest om de zonnepanelen schoon te maken met osmosewater en een zachte spons, zullen de kosten lager liggen dan wanneer je een telescoopreiniger en speciaal reinigingsproduct aanschaft. Als je meer materialen aankoopt, kunnen de kosten hoog oplopen. Dit is dus vooral nuttig als je van plan bent je zonnepanelen vaker zelf te reinigen.
Schakel je een vakman in? Dan zal de prijs ondanks de extra arbeidskosten niet veel hoger liggen dan wanneer je de werken zelf uitvoert. Vakmannen werken efficiënt waardoor de arbeidskosten niet al te hoog liggen, ze hebben de juiste producten en materialen, je dak raakt zeker niet beschadigd, … Voor een exacte prijsschatting, kan je steeds contact opnemen met een vakman.