Decoratieve schilderwerken

Laatste update donderdag 23 mei 2024

Werken uitvoeren in uw thuis is eenvoudiger met TrustUp

Vertrouw uw werkzaamheden toe aan een gecertificeerde professional

Ben je op zoek naar een manier om je woning een unieke uitstraling te geven? Dan kan je overwegen om met decoratieve schildertechnieken accentmuren te creëren in je ruimtes. Er bestaan verschillende decoratieve verftechnieken, van sjabloneren tot het gebruiken van verschillende soorten structuurverf. In dit artikel overlopen we verschillende soorten decoratieve schilderwerken en wat voor effect je kan verwachten. Decoratieve schilderwerken is echt vakwerk dat je voor een perfecte en professionele uitvoering liever laat uitvoeren door een echte schilder.

Decoratieve schilderwerken: Structuurverf

Er bestaan verschillende soorten verf waar een zekere structuur in zit of in te zien is. Zo creëer je meer diepgang op je muren. Zo krijg je meer dan een gewone effen muur en krijg je er een uniek effect bij zonder dat je ruimte te druk wordt.

Structuurverf aanbrengen is over het algemeen net iets moeilijker en vereist meer tijd dan het aanbrengen van gewone muurverf. Hieronder overlopen we enkele soorten structuurverf.

Craqueleren

Bij craquelé lijkt het alsof de verflaag op de muur allerlei kleine barstjes vertonen. Het is een verftechniek waarbij de verflagen uitdrogen en krimpen waardoor er scheuren ontstaan in de lagen. Voor deze techniek moet je eerst een gewone laag verf aanbrengen en hier eens deze droog is over gaan met een laag craqueléverf. Deze heeft dan een vrij lange droogtijd nodig waarna je er nog een laag in craqueléverf in een andere kleur over moet schilderen.

Kaleien

Kaleien zijn ideaal als je wilt gaan voor een landelijke sfeer. Het is een verf die bestaat uit kalk en rivierzand. Het werd vroegelijk voornamelijk gebruikt om buitenmuren te beschermen tegen vocht, maar wordt tegenwoordig ook voor binnenmuren gebruikt.

Limestone

Limestone verf is verf die voornamelijk bestaat uit gebluste kalk. Dit is een milieuvriendelijker alternatief dan de synthetische verven die je vaak tegenkomt. Limestone verf kan met penseelstreken worden aangebracht of met een spateltechniek afhankelijk van het gewenste resultaat. Bij een limestone effect zijn er steeds kleine kleurschakeringen te zien op je geschilderde oppervlakte. Limestone verf kom je voornamelijk tegen in witte en betonachtige kleuren. Het voordeel van deze verf is dat deze door de kalk als bindmiddel vaak heel dekkend is vanaf de eerste laag.

Metallic

Wat is metallic muurverf? Zoals je misschien al hoort aan de naam zitten er metalen deeltjes in de verf. Deze deeltjes zorgen ervoor dat de verf extra glans krijgt zodra er zonlicht op schijnt. Na verloop van de dag zal de lichtinval elk moment van de dag anders zijn, waardoor de muur ook altijd anders zal schijnen.

Let op: je moet metallic muurverf niet verwarren met glitterverf. Glitterverf bevat meer glinsteringen dan metallic verf waardoor je al snel een disco-effect creëert, metallic verf zorgt voor een meer bescheiden glanseffect dat wordt versterkt door zonlicht. 

Decoratieve schilderwerken: Patineren

Een bekende decoratieve verftechniek is patineren. Patineren is een techniek die vaak gebruikt wordt voor bijvoorbeeld houte meubels om een ze een meer oude, doorleefde look te geven. Kleine beschadigingen in de oppervlakte worden hierbij niet weggewerkt en verstopt, maar juist meer in de verf gezet. Dit geeft een authentieke uitstraling. Er zijn verschillende manieren om te patineren, onder andere met verniswas en krijtverf, met glaceerverf of met kant-en-klaar patineerproduct. Patineren kan ook gebruikt worden om een oppervlakte in een felle kleur wat te temperen of om natuurlijke kleuren of een grijze kleur donkerder te maken. Een patinamengsel kan je dan ook in verschillende kleuren aankopen zoals het klassieke bruine omber, maar ook in het zwart of wit of zelfs turquoise.

Decoratieve schilderwerken: Sjabloneren

Bij sjabloneren gebruik je sjablonen om een patroon, een tekening of tekst aan te brengen op je muur. Dit is een techniek die je vaak tegenkomt in bijvoorbeeld kinderkamers. Je kan ervoor kiezen om zelf een sjabloon te maken of je kan sjablonen of stencils aankopen in de winkel. Om deze zo goed mogelijk aan te brengen gebruik je best een sneldrogende, dikke verf. Ook is het bij sjabloneren belangrijk om niet ineens met te veel verf te beginnen. Je werkt best in dunne lagen en begint beter eerst met te weinig verf in de plaats van met te veel verf.

Ton-sur-ton

Ton-sur-ton is een verftechniek die vaak gecategorieerd wordt onder sjabloneren. Bij deze techniek gebruik je twee of meer verfkleuren die onder dezelfde tint vallen. Deze verschillende kleuren worden in meerdere lagen aangebracht, waarbij je begint met een volledige ondergrond in een kleur. Hierna wordt met afplaktape met lijnen of vormen een patroon aangebracht op de muur en wordt er met een andere, maar wel nog gelijkaardige kleur er over geverfd.

Een professionele schilder inschakelen?

Decoratieve verftechnieken toepassen of het gebruiken van structuurverf is een moeilijk klusje dat vaak enige kennis en oefening vereist. Voor een zo goed mogelijk resultaat, contacteer je best een schilder die werkt met deze verftechnieken of die vaker werkt met verschillende soorten structuurverf.

[trustup_form_quote workfield=”415″ title=”Vraag een gratis offerte aan bij een schilder”]

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte te ontvangen.

Vul het volgende formulier in om een gratis offerte te ontvangen.

Vind een betrouwbare en lokale professional via het eerste platform van België.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand uw dosis inspirerende inhoud

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
X/Twitter

Over hetzelfde thema

Quand faut-il remplacer ses portes et fenêtres ?

Wanneer ramen en deuren vervangen?

Heeft jouw schrijnwerk slijtage, beschadiging, krassen, deuken of vlekken?

Heeft jouw schrijnwerk slijtage, beschadiging, krassen, deuken of vlekken?

Hoe kan je vochtproblemen in het badkamer voorkomen ?

Hoe kan je vochtproblemen in je badkamer voorkomen?

Wat is de prijs van een elektricien ?

Wat is de prijs van een elektricien?

Wat is de prijs voor domotica ?

Wat is de prijs van domotica?

Welke soorten gevelbekleding zijn er ?

Welke soorten gevelbekleding zijn er?