Er komt heel wat kijken bij het uitvoeren van schilderwerken. In dit artikel geven we je een overzichtelijk stappenplan dat je kan gebruiken als je zelf schilderwerken uit wilt voeren. Sommige stappen zijn natuurlijk afhankelijk van wat je precies wilt schilderen. Een volledig houten trap of houten meubel vereist vaak al een andere aanpak dan een gewone muur of dan een plafond. Mogelijk heb je zelf niet het geduld, de handigheid of simpelweg de tijd om zelf te verven of schilderen. Dan kan je er altijd voor kiezen om een professionele schilder te contacteren.
Stappenplan schilderwerken: De voorbereiding
Materiaal zoeken en aankopen
Voor je begint aan het schilderen of aan verdere voorbereiding is het belangrijk om op zoek te gaan naar het juiste materiaal. Hierbij denken de meeste mensen direct aan verf, maar naast de juiste verf voor de schilderwerken die je gaat uitvoeren, moet je vaak ook op zoek naar een goede grondlaag, de gepaste kwasten en verfrollen en vaak ook materiaal om mee te schuren. Het is aangeraden om op voorhand wat opzoekwerk te doen over welk materiaal je nodig hebt voor jouw project. Er bestaan veel verschillende soorten verf, voor binnen en voor buiten, maar soms ook met speciale coatings in om de verflaag te beschermen. Bij kwasten en verfrollen moet je voornamelijk opletten dat je voor lakverf kwasten die geschikt zijn voor lak kiest en voor muurverf kwasten die daarvoor dienen. Naast verf, primer, kwasten en verfrollen, moet je ook kijken of je schuurmateriaal nodig hebt. Ook afplaktape en eventuele afdekfolie is iets dat je bijna gegarandeerd nodig gaat hebben.
De ruimte voorbereiden
Ben je van plan om een volledige ruimte te schilderen? Zoals bijvoorbeeld de muren of de vloer. Dan is het belangrijk dat alle meubels uit de weg staan of deze bedekt kunnen worden met afdekfolie. Als het gaat over het verven van muren is het ook belangrijk dat je je vloer goed beschermt met folie waar de verf niet kan doordringen.
Oude behanglagen van de muur halen of oude verflagen van meubels of trappen halen
Het is belangrijk dat de ondergrond die je gaat schilderen goed voorbereid is. Schilder je bijvoorbeeld je trap of een meubel, maar merk je hier beschadigingen in op. Dan kies je er best voor om deze bij te werken met bijvoorbeeld houtplamuur. Ook is er bij meubels of trappen vaak sprake van een oude verflaag die je best eerst weghaalt. Soms kan dit door te schuren, maar soms heb je ook een wat steviger afbijtmiddel nodig om dit te kunnen doen. Wil je muren schilderen waar nog behang aanhangt? Dan verwijder je deze best ook.
Schuren
Voornamelijk als het gaat over houten ondergronden is het belangrijk om deze te schuren vooraleer je begint te verven. Ook bij bijvoorbeeld het schilderen van tegels wordt aangeraden om deze eerst te schuren. Hierdoor wordt je oppervlakte iets ruwer waardoor de verf zich beter kan hechten.
Ontvetten en ontstoffen
Vooraleer je begint te schilderen is het belangrijk dat je oppervlakte volledig vrij van stof en vet is. Zo hecht de verf zich beter en vermijd je dat er stof in je verf komt te hangen.
Afplakken
Eens je alle vorige stappen doorlopen hebt, is het tijd om je oppervlakte af te plakken. Als je je muren schildert, gaat het hierbij voornamelijk om plinten, de rand aan het plafond, lichtknoppen, etc. Gebruik zeker een afplaktape van goede kwaliteit zodat deze goed blijft plakken tijdens je schilderwerken.
Stappenplan schilderwerken: Het schilderen
Na al je voorbereiding kan je beginnen aan het echte schilderwerk. Hieronder overlopen we de verschillende lagen die je hierbij best doorloopt.
De grondlaag
Voor een zo egaal mogelijk resultaat wordt aangeraden om te starten met een laag grondverf. De grondverf zorgt ervoor dat oneffenheden worden weggewerkt, dat de kleur van de uiteindelijke verf beter tot zijn recht komt en zorgt ervoor dat de uiteindelijke lagen verf zich beter hechten aan de oppervlakte. Als je een oppervlakte van kunststof of metaal wilt schilderen, ga je deze soort grondverf vinden onder de noemer primer in de plaats van grondverf.
De eerste laag
Nadat de grondverf volledig gedroogd is, kan je je eerste laag van je finale verf aanbrengen. Hierbij wordt aangeraden om te beginnen bij de randjes met een kwast en hierna de grote oppervlakte met een roller aan te brengen. Er wordt aangeraden om bij grote oppervlaktes de verf eerst verticaal aan te brengen met je roller, deze dan horizontaal uit te rollen en er nog een laatste keer verticaal over te gaan. Wil je je kwasten nog kunnen hergebruiken voor een tweede laag? Pak deze tussendoor dan in in aluminiumfolie, zo kan de verf op de kwasten en de verfrollers niet uitdrogen en kan je ze bij de volgende laag gewoon hergebruiken.
De tweede laag
In veel gevallen is het nodig om nog een tweede laag verf aan te brengen. Laat voor je hieraan begint je eerste laag zeker goed drogen. Het aanbrengen van een tweede laag zorgt vaak voor een egaler kleurresultaat. Voor deze laag kan je dezelfde techniek toepassen als bij de eerste laag.
Stappenplan schilderwerken: De afwerking
Na al deze stappen te doorlopen ben je bijna klaar met je schilderwerken! Enkel nog de verf laten drogen, de afplaktape verwijderen en de opruim.
Verf heeft over het algemeen wel wat tijd nodig om te drogen en om uit te harden. Het is belangrijk om de afplaktape te verwijderen voordat de verf volledig droog is. Zo vermijd je dat je stukken gedroogde verf meetrekt met de tape. Voor de opruim is het verder vooral belangrijk om je kwasten en verfrollers goed schoon te maken. Hiervoor kan je eerst de resten verf met een plamuurmesje van je borstels en rollen schrapen en deze dan een tijdje in water laten weken. Als je ze na een aantal uur of na een nachtje stevig uitspoelt, zouden je borstels terug gebruiksklaar moeten zijn voor een volgende keer.
Een professionele schilder inschakelen?
Schilderwerk is een klusje dat heel wat voorbereiding en heel wat tijd vereist en daarnaast ook wel de nodige kennis. Laat je liever niks aan het toeval over? Contacteer dan zeker een van onze professionele schilders via TrustUp. Zo ben je zeker van een resultaat van goede kwaliteit!